2020 és a nyári táborok dilemmája – szülői szemmel

A koronavírus megjelenése és a jelenleg kialakult helyzet mindenki életét megváltoztatta, ha lehet ilyet mondani hatalmas fordulatot vett a világ vagy mondjuk inkább azt, hogy a „feje tetejére állt”?! Bárhogyan is fogalmazunk, a tényen ez mit sem változtat, miszerint alkalmazkodnunk kell a jelenlegi állapothoz.

A kulcsszó itt az alkalmazkodás. Bátran kijelenthetjük, hogy ez a fogalom a gyermekes szülők életében már egyáltalán nem újdonság. Hiszen mindig történik valami új, valami váratlan, ami miatt változtatni kell, akár a megtervezett programon, a vasárnapi menün vagy bármi máson, hiszen tudjuk, hogy a gyermekek mellett az élet sosem unalmas. 🙂

2020 tavaszán a szülők most talán nehezebben alkalmazkodnak, sok kérdés merül fel bennük a jövő tekintetében.

– Mi lesz idén a nyári táborokkal? Lesznek- e vajon vagy sem?

– Ha lesz, akkor vigyem a gyermekemet vagy sem?

– Ha nem lesz, akkor mit csinálok? Egész nyáron itthonról fogok dolgozni?

És ez még csak egy kis törtrésze a kérdések sokaságának.

Ezen felbuzdulva megkérdeztünk szülőket és pedagógusokat egyaránt arról, hogy milyen véleménnyel vannak az idei nyári táboroztatásról. Most nézzük, hogyan látják a szülők ezt a kérdéskört.

Elsőként egy alsó tagozatos testvérpár édesanyja osztotta meg Velünk gondolatait, a hölgy szavaiban fellelhető a biztonságtudat és egy kis félelem, mégis bizakodóan tekint a jövőbe.

„A nyári szünet kezdetével bízunk benne, hogy a Covid-19 terjedése is alábbhagy vagy csillapodik. Amennyiben így történik 9 és 10 éves gyermekeink részére szeretnénk táborokat keresni. Elsősorban szabadtéri táborokat preferálnánk, hogy biztonságban tudjuk őket. Mindenképp a kis létszámmal résztvevős táborokat részesítenénk előnyben. Főként „sportos irányba” fogunk keresgélni, mert hosszú ideje be vagyunk korlátozva a korábbi életvitelünkhöz képest. A gyerekeken érződik a mozgáshiány, Nekünk pedig legalább 1-2 hétre jó lenne visszatérni a home office-ból az irodába.”

Van viszont olyan, aki a folyamatos bizonytalanság miatt, nem mer ilyen bátran előre tekinteni. Egy 3. osztályos kislány édesapja így fogalmaz:

„A jelenlegi helyzetben így, hogy a közoktatási intézmények is még mindig zárva tartanak, inkább azt mondom, hogy nem merném nyugodt szívvel elengedni a lányomat egy nyári táborba. Természetesen nem zárom ki a lehetőségét, de most számomra távolinak és elképzelhetetlennek tűnik, hogy ezen a nyáron gyermek zsivajoktól legyenek hangosak a nyári táborok.”

Nagy a bizonytalanság, sok a kérdés, ami viszont biztos, hogy pár hét és vége a tanévnek, jön a nyári szünet és hamarosan mindenre fény derül.

Az, hogy a pedagógusok, táborszervezők hogyan látják ezt a kérdést, a következő cikkünkben kiderül…

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!