Kemény dió, de nem lehetetlen küldetés felvenned a harcot a kütyük, a tévé és a fotel bűverejével, hogy mozgásra csábítsd a párodat és a gyerekeket. Kell hozzá némi furfang, ráadásul minden család másképp működik, de van számodra néhány ötletünk, amikből mazsolázhatsz, ha egy sportosabb és egészségesebb családot szeretnél.

1. Álcázd szórakozásnak a sportprogramot!

Ne nagyon várd, hogy az egyébként punnyadásra hajlamos párod és csemetéid lelkesen veled tartanak majd, ha sportolni hívod őket, és még ki is hangsúlyozod felelősségteljesen, hogy ezt az egészségük megóvása érdekében teszed. Tömegek vannak vele tisztában, hogy a sport egészséges, mégis: eszük ágában sincs mozogni. A szórakozáshoz viszont nagyságrendekkel több embernek van kedve, főleg, ha együtt csináljátok! Hiszen az úgy már egy vidám családi programnak ígérkezik. Egy bringás kiruccanás a Duna-partra, egy családi foci- vagy kosármeccs a parkban, madárles az erdőben, sárkányeregetés a réten, görkori-, roller- vagy bicikliverseny az utcában… Mennyivel jobban hangzik, mint egy erőlködős edzés, nem?

2. Legyél a példaképük!

Falra hányt borsó, ha csak szónokolsz a sportos életmód jótéteményeiről. Inkább mutasd meg a saját példádon, mennyit formál az emberen a mozgás testileg és mentálisan! Először talán csak büszkék lesznek rád, amiért egyre csinosabb, izmosabb vagy, esetleg van pár befutóérmed egy amatőr sportversenyről, és lehet veled villogni – de könnyen lehet, hogy ennek hatására felébred bennük a hiúság és a versenyszellem is…

3. Vidd a helyükbe a sportolási lehetőségeket!

Ha a hegy nem megy Mohamedhez… Könnyítsd meg az első lépéseket a családtagjaid számára! Az edzőtermet vagy a futópályát lehet, hogy fényévnyi távolságra érzik maguktól, de ha felszereltek közösen egy kosárpalánkot az udvarban; vagy van otthon szem előtt egy kondigép; netán beszerzel egy mozgásra ösztönző videojátékot; vagy esetleg csak hopp, fel kell pattanni a már felfújt kerekű, letisztított bringákra, akkor hátha nagyobb lesz a hajlandóság.

4. Kínálj minél több alternatívát!

Sokszor csak annyi a baj, hogy nem ismernek elég sportágat az emberek ahhoz, hogy megtalálják azt, ami igazán jól áll nekik, és amit szenvedéllyel tudnak űzni. Van, akinek egyszerűen túl monoton mondjuk a futás vagy az úszás. Vidd el a családtagjaidat egy Nagy Sportágválasztó rendezvényre (a legközelebbi májusban lesz, itt tudsz regisztrálni), ahol több mint 100 sportot lehet kipróbálni ingyen! De egyébként te magad is feldobhatsz ötleteket a családtagoknak aszerint, hogy milyen a személyiségük (puskázz a Nagy Sportágválasztó sportágainak listájáról). Például csapatsportokat a közösségi embereknek, zenés sportokat a zeneimádóknak, és így tovább.

5. Helyezz kilátásba egy vonzó jutalmat!

Kitalálhatsz egy nagyobb családi ajándékot, aminek a megszerzése mindenkit ösztönözni tud (nyaralás, koncertjegyek, lakberendezési tárgy stb.) – úgy, hogy feltételként a rendszeres sportolást szabod. De ne csak általánosságban beszélj: határozz meg egy célszámot, pl. heti 2 edzést. Ha sikerül betartaniuk, akkor jár az ajándék pár hónap múlva, ha nem, akkor ez sajnos elúszott, de persze lehet újra próbálkozni… Egy ilyen projekt a családi összetartozást is erősítheti, hiszen senki nem szeretné, hogy a másik öröme pont miatta essen kútba. 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!