Hamarosan becsöngetnek, de nem csak az iskolába, hanem a Nagy Hangszerválasztóra is, ahol betekintést nyerhetsz a zene és a hangszerek világába. Tudtad, hogy a gyermekkori hangszeres zenélés idős korban élesebben tartja az agyat, és azzal is segít a szellemi és fizikai fittség megőrzésében. Az esemény keretében rengeteg hangszer kipróbálására nyílik lehetőség, zenei szakemberek vezetésével. Hogy az eseményre felkészültebben érkezz, mutatjuk, hogy milyen csoportokra oszthatóak a hangszerek.

Vonós hangszerekEzen hangszerek fából készülnek, és négy húr van rajtuk, a vonó húzásával és pengetésével lehet megszólaltatni. Általánosságba véve a vonós hangszerekhez a leginkább a jó hallásra van szükség. A vonós hangszerek az idegrendszerre fejtenek ki jótékony hatást. A vonó használata a 9–10. században Közép-Ázsiából indult ki,a 10–11. században terjedt el Európában.

Ide sorolható: hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő

Fafúvós hangszerek: A kezdetekben fából, mára viszont már fémből is készülnek, így az elnevezése nem függ össze a felhasznált anyaggal. A fúvókához rögzített nádsíp segítségével a levegő fújásával szólaltatható meg a hangszer. A fúvós hangszerek a test ritmikus szerveivel, a tüdővel és a szívvel köthetőek össze.

Ide sorolható: furulya, fuvola, klarinét, oboa, fagott, szaxofon

Rézfúvós hangszerek:Rézötvözetből készülnek a mai változatok, de anyaguktól függetlenül kapták ezt a nevet. Régebbi megnevezése a tölcséres fúvókájú hangszerek, ugyanis e hangszerek elsődleges hangforrása az átpréselt levegő által rezgésbe hozott nyomásingadozás.

Ide sorolható: trombita, kürt, tenorkürt, baritonkürt, harsona, tuba

Akkordikus hangszerek: Ezeken a hangszereken egyszerre több hang is megszólaltatható. Alkalmasak arra, hogy egy másik hangszer zenei kíséretét ellássak.

Az ütős hangszerek ritmus hangszerek. Főleg az izmokra és a csontrendszerre hatnak.

Ide sorolható: ütős hangszerek, zongora, hárfa, gitár , cimbalom

A XXV. Budapesti Nagy Sportágválasztó társrendezvénye a Nagy Hangszerválasztó, ahol szeptember 13-án és 14-én a következő hangszerek kipróbálására lesz lehetőség:

Hegedű, Cselló, Nagybőgő

Furulya, Fuvola, Klarinét, Fagott, Fagottinó

Trombita, Kürt, Tenorkürt, Baritonkürt, Harsona, Tuba

Ütős hangszerek, Zongora, Gitár

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

AZ ESEMÉNY TÁMOGATÓI

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!