A sport, amely átmozgathatja izmaink 80 százalékát

Az úszás alapsportág, az úszás egészséges. Hányszor, de hányszor halljuk/hallottuk ezeket a magállapításokat. A Sportágválasztó Magazin Czene Attila olimpiai bajnok úszót és a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökét kérdezte a mozgásforma fontosságáról.

– Miért fontos, hogy a gyerekek a lehető leghamarabb megtanuljanak úszni?

Az úszás, a vízbiztonság egyrészt azért is hasznos, mert egy új közegben szerezhetnek fontos támpontokat a gyerekek, és a szülők elsősorban ezért is döntenek először emellett a sportág mellet, hogy a gyerek ne fulladjon bele a vízbe. Ennél azonban sokkal messzebbre mutat az egész. Az úszás – ha jól csináljuk – egy egész életen át tartó mozgás. Különféle szervi bajokra orvosok is ajánlják, de egészségmegőrzési funkciója is jól ismert.

– Említetted, hogy ha jól csináljuk…

 Az úszás csakis akkor lehet egészségmetartó, gyógyító hatású, ha jó a technika. Ezt pedig istenigazából tökéletesen csak gyermekkorban lehet elsajátítani. Egy helytelen technika adott esetben ellenkező hatást vált ki, és még több mozgásszervi nehézsége lesz annak, aki rosszul úszik. Természetesen felnőtt korban is fontos, hogy valaki megtanuljon úszni, csak a technikája nem lesz olyan tökéletes, mintha kisgyermekkorban kezdte volna az egészet.

– Ha viszont jól csinálja valaki, akkor rengeteg izmot mozgat egyszerre.

 Pontosan. A vázizomzatunk 80 százalékát is átmozgathatjuk az úszással. Nem sok ilyen mozgásforma van. Furcsán hangozhat, de a „szárazföldi változata” az úszásnak az a nordic walking, amely ugyancsak rengeteg izmot mozgat egyszerre.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!