Nehéz elképzelni, mit élhetett át Ekler Luca tízévesen, amikor stroke-ot kapott. És mit érezhettek a szülei, akik addig azt látták, hogy a lányuk lelkesen teniszezik, versenyekre jár, éli a boldog gyerekek mindennapjait. Luca sorsa később újabb fordulatot vett, most pedig már paralimpiai bajnoknak mondhatja magát. Milyen volt az ő sportágválasztása?

Lucának a stroke hatására lebénult a bal oldalára. A 11. születésnapját kerekesszékben töltötte, sőt, ezekben az időkben közölték vele az orvosok, hogy soha többé nem fog sportolni.
Három fiútestvére, akik remek vízilabdázók, élték tovább az egészséges gyerekek életét, Lucát viszont nagy mértékben korlátozta a bénulás. De sem ő, sem a családja nem fogadta el az orvosi ítéletet.

Szép lassan, fokozatosan nyerte vissza a mozgását és ugyan maradt nyoma a bénulásnak, 13 évesen elkezdett atletizálni az édesapja hatására. Milyen érdekes az élet, kiderült, hogy az atlétika az ő igazi szerelme, ha nincs stroke, ez talán soha nem derül ki.

Először az épek között versenyzett, majd 2018-ban talált rá a parasport. Idehaza továbbra is az épek között szeret indulni a nagyobb konkurencia miatt, de nemzetközi szinten az ő világa igazán a paraatlétika, ahol a világ legjobbjává vált rövid idő alatt. Most pedig, feltéve a koronát eddigi karrierjére, paralimpiai bajnoki címet nyert távolugrásban Tokióban.

De Luca küldetése ennél sokkal több. Már végzett a TF-en, most csinálja a mesterképzést.
És mindemellett fontosnak tartja az érzékenyítést. A fogyatékkal élők elfogadtatását. Nyitottság, tapintat, természetesség, egészséges kíváncsiság, kérdések, válaszok, egyenlőség, jogok és lehetőségek – ezek hozzák közelebb egymáshoz azokat az embereket, akik más-más helyzetben élnek, önhibájukon kívül, a sors által elrendelve.

Ha van kedved kipróbálni számodra még kevésbé ismert sportágakat, a Nagy Sportágválasztón megteheted szeptember 10-11-én. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni: https://sportagvalaszto.hu/nagy-sportagvalaszto/

 

 

Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!