Természetesen apa mindenhez (is) ért, még szép, hogy a gyermekeim szemében én vagyok a legjobb vízipólós, de azért megkértem egy nagyon kedves barátomat, segítsen kicsit bemutatni a sportágat.

Új sorozatunk első videójában bemutatkozik egy lassan három gyermekes Apuka, aki a következő kihívásba kezdett bele: kipróbál minden sportágat az idei évben, hogy példát mutasson a gyermekeinek és kiderítse, hogy nekik mi lenne jó. A Nagy Sportágválasztó úgy döntött, hogy segít ebben neki. Így rögtön a medencében találtuk magunkat, naná, hogy Kiss Gergely és a vízilabda volt az első választásunk. 🙂

Dr. Kiss Gergely egy igazi legenda a vízipóló világában. Erről árulkodik vicces papucsa is, amiben az uszodában fogad edzés előtt.  „A csapattársaim akartak megviccelni és ráírták a papucsomra hogy: LEGENDA. Aztán így maradt.” meséli Gergő a medence szélén. Azt hiszem, ez a papucs bevésődött az agyamba, egy apró vicc, ami mindent elárul, hiszen Gergő tényleg egy élő legenda. Háromszoros olimpiai bajnok. Számomra, már az olimpiára a kijutás is emberfeletti teljesítmény, de hogy valakinek háromszor játsszák le a magyar himnuszt, ráadásul 3 különböző olimpián az elképesztő! A szinte végtelennek tűnő elismerések és világverseny-helyezések csak hab a tortán.

Nézd meg a videót!

Van még egy 3-as varázsszám Gergő életében, mégpedig a kislányai száma. Hiszen ő is apukatársam, ráadásul neki is és nekem is 3 lányom van, így könnyedén azonosultam vele, amíg le nem vette köntösét… Az én apuka testalkatom mellett Gergő egy igazi görög félisten. 2 méter magas, hatalmas ember, tiszta izom, és ha ez nem lenne elég, felvarratta magára a három megnyert olimpiai érem domborművét. Azonnal motivációt éreztem, hogy elkezdjek vízilabdázni, fogyjak vagy 15 kilót, erősödjek vagy 20-at és még nőhetnék is pár centit.

– Gergő, neked leér a lábad a medencében?

200-230 cm-es a medence, nekem is úsznom kell. – mondja kicsit nevetve.

– Hányan játsszák a vízipólót?

Heten vagyunk egyszerre a medencében, de vannak még csapattagok, akik a kispadon várnak a cserére. Ez egy igazi csapatjáték, annak minden előnyével. Nagyon jó a csapatszellem, egy vízipólócsapat gyakran baráti társaság, sokszor családi hangulat van.

– Ez olyan, mint a foci, csak vízben kell játszani – jegyzem meg kicsit provokatívan!

Persze, hogy nem. Csak a csapatsport részében van hasonlóság. Ha bemutatnám a gyerekeknek a vízilabdát egy mondatban, akkor azt mondanám, hogy a vízben úszva minél több gólt kell dobni az ellenfél kapujába 4×8 perc alatt.

– Mik a legfontosabb szabályok? Például a labdát bárhogy meg lehet fogni?

Nem, két kézzel nem lehet, kivéve a kapusnak. Ököllel szintén nem lehet megütni a labdát és a víz alá sem lehet levinni.

– De bármelyik más testrésszel hozzá lehet érni? Akár lábbal is rúghatom?

Igen, de az nem lesz könnyű. Inkább fejről szokott még a labda „bepattanni” a kapuba, ha már más testrészt szeretnél kiemelni.

– Mindig érdekelt a bunyó része a sportágnak! Főleg, amit nem látni, ezzel mi a helyzet? Tényleg dupla úszónadrágot hordotok?

Igen, az nem árt. Bizony megy, az adok-kapok a vízben, de azért vannak szabályok. Harapni nem lehet, ütni nem lehet, de lábbal azért rendesen el lehet „tolni” a másikat, csuklót le lehet fogni. A lányok még az úszódresszbe is kapaszkodnak. Persze az évek alatt néhány gatyát már letéptem, de nekem is szakadt már szét. Amire figyelni kell ilyenkor a medencéből a kimászás!

– Talán még szuszpenzor sem ártana, nehogy az apasági tervek meghiúsuljanak!

Igen, sokan hordanak.

– Mi a helyzet az úszó szemüveggel, meg az úszósapkával, az kötelező?

Vízilabdasapka, nem úszósapka, de azt csak meccsen vesszük fel, edzésen nem jellemző, viszont mivel sok úszóedzésünk van, ilyenkor úszó szemüveget hordunk.

– Gergő neked van kedvenc dobástechnikád?

Nem is tudom, van egy pár, gyere, megmutatom!

Hát már a medencébe ugrás sem volt egyszerű, gyorsan bemutattam néhány strandfejest, de kioktattak, hogyan ugrik be egy profi. Igazából talpast ugranak, vigyázva, nehogy még a meccs elején megsérüljenek. A vízben Gergő új életre kelt. Azt hittem itt majd kiegyenlítődnek a testi különbségek, de tévedtem. Míg én kb. 20 cm-t süllyedtem egy kézfeltartással, addig ő úgy emelkedett ki a habokból, mint egy gyilkos bálna. Kicsit teszteltük ezt a víz alatti verekedést is, de mint kiderült a víz alatt nem nagyon tudok levegőt venni, így hamar véget ért az ez irányú önbizalmam.

Az egész az úszásoktatással kezdődött. Kitett fejű gyors. Így hívják szakszerűen azt, mikor úgy kell úszni, hogy lásd közben a pályát. Rövidebb karcsapások, de sűrűbben, sokkal fárasztóbb. A passzolgatás egész jól ment elsőre is, a kapura dobás már nehezebben. Míg Gergő bombázta a gólokat én az életben maradásért küzdöttem. Elképesztő a dobások sokszínűsége, nagyon sok taktikai elem van a játékban és a technikák változatossága igazi stratégiai játékká emeli a vízilabdát.

Az edzés végén, a medence szélén tanultam meg a legfontosabb szabályt. Ha a medence szélén állsz, könnyedén beesel, főleg ha a csapattársad is arra jár. 🙂

Az aznapi kalóriaégetésem megvolt, kicsit csökkent az úszógumim és végre a feleségem szigorú útmutatása ellenére felvehettem egy fecske úszónadrágot. Örülnék, ha a kislányaim is megszeretnék a vízilabdát, nagyon klassz csapatsport, nagyon jó kondicionáló mozgás, jó csapatszellem. Változatos, izgalmas, test-test elleni küzdelem is van benne, labdázni, játszani is lehet! De első az úszás, ezért biztos nem ez lesz az első sportágunk, de ha már magabiztosan megy az úszás, visszajövünk egyet pólózni!

Apa

Ha kíváncsi vagy Apa többi sportágbemutatására, iratkozz fel Youtube-csatornánkra!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!