Asztalitenisz – Határok és korlátok nélkül

Bátorfi Csillát a közelmúltban már egyszer megszólaltatta a Sportágválasztó Magazin asztalitenisszel kapcsolatban. A kilencszeres Európa-bajnok klasszist ezúttal arról kérdeztük, hogy miben rejlik a pingpong varázsa. Mert bizony varázsról beszélhetünk, amit a budapesti vb-n tapasztalunk.

Itt a nézők is ütőt ragadnak a szurkolói zónában és máris pattog a labda.

„Érdekes a sportág megítélése, mert magát a pingpongot nagyon sokan játsszák, és ez jó. Én azonban különválasztanám az úgynevezett hobbi asztaliteniszt az élsporttól” – mondja Bátorfi Csilla.

„Világszerte rengetegen játsszák ezt a sportágat, a hangsúly azon van, hogy milyen szinten? Ezt próbálom megértetni a gyerekekkel, hogyha komolyan akarják venni az asztaliteniszt, akkor szakítaniuk kell azzal az érzéssel, amit a pingong nyújt például a strandon vagy egy játszótéren. Az élsportos asztalitenisz egy minden elemében abszolút profi sportág.« – fogalmazott Bátorfi Csilla.

Amikor legutóbb kint jártunk a világbajnokság szurkolói zónájában, Bátorfi Csillán kívül a birkózó Növényi Norberttel és Bárdosi Sándorral, valamint a labdarúgó Hrutka Jánossal és Sebők Vilmossal lehetett ütögetni. A kilátogatók pedig nem voltak szégyenlősek. Itt nincsenek korosztályos vagy nemzeti akadályok. A kínai öreg bácsi ugyanúgy ütöget a tizenéves magyar kislánnyal, mint ahogy például ÉNB Lali a svéd válogatott masszőrével. Mert ez a játék mindenkit felszabadít…

Bátorfi Csilla Németországban edzősködik. A klasszis szerint nem sok olyan sportág van, mint a pingpong.

„Csak bele kell gondolni. Ha ezt a sportágat űzöd, akkor indulsz egyéniben, párosban, csapatban és vegyespárosban is. Tehát több szinten éled meg a játékot.”

A pingpong viszonylag hosszú múltra tekint vissza. Vannak olyan feljegyzések, amelyek szerint Európában már a 12. században ismertek és játszottak egy, az asztaliteniszhez hasonló játékot. A pingpong a mai formájában a 19. században jelent meg Angliában. A huszadik század elejére komoly népszerűséget ért el egész Európában, és ekkorra ismertté vált Ázsiában, elsősorban Koreában, Japánban és Kínában is. Az első asztalitenisz-világbajnokságra 1926-ban került sor.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!