Tudtad, hogy a magyar sportolók a sportág megalakulásától kezdve meghatározóak a vívás világában? Mi mégis olyan keveset tudunk róla, így célunk, hogy kicsit közelebb hozzuk ezt a technikai jellegű küzdősportot.

Gerevich Aladár, Kulcsár Győző, Imre Géza, Szász-Kovács Emese, Nagy Tímea, Szilágyi Áron. Ismerős nevek ugye? Mind-mind a vívás egy-egy szakágának kiváló képviselői. Ahogyan mindenki más, ők is az alapokkal kezdtek, rengeteget dolgoztak, nem adták fel és ennek meg is lett az eredménye.

Milyen korban érdemes elkezdeni? Kik számára ajánlják ezt a sportot? Milyen költségekkel jár, a szülőknek mennyit kell áldozniuk gyermekük sportolásának elősegítéséért? A Törekvés SE vezetőedzőjét, Nagy Józsefet kerestük meg és kértük, vezessen be minket a sportág világába.

 „A régi és elfogadott teória szerint 9-10 éves kortól érdemes belevágni ebbe a sportágba, igaz, külföldön és idén először már mi is, 6-7 éves kortól indítunk teljesen kezdő csoportot. Ami sokak számára vonzó, hogy tényleg bárki elkezdheti és eljárhat az edzésekre. A lúdtalpas, „O” lábú, elhízott gyermek is bátran elmozdulhat ebbe az irányba, hiszen a képességek kiegészítik egymást. Az esetlegesen rosszabb fizikai állapotot vagy az erőnlét hiányát lehet pótolni kivételes figyelemmel, gyors reakcióidővel vagy akár ütemérzékkel, mely készségeket a vívás kifejezetten fejleszti.”

Azért az köztudott, hogy a vívás nem tartozik a legolcsóbb sportágak közé, mégis erre is van már megoldás az egyesületeknél. „A Törekvésben egy kezdő csoport havi tagdíja 8000 Ft/fő/hó egy évig, ez heti három, 1,5-2 órás edzést foglal magába. Az év végén szükséges már alapfelszerelésre is költeni, melynek ára hozzávetőlegesen 70-80.000 Ft, de erre már a klubok tudnak támogatást kérni vagy akár használtan a gyermekek rendelkezésére bocsátani.”

Az iskoláskorúak bevonása és a sportági toborzás érdekében a Magyar Vívó Szövetség elindította a „sulivívás” elnevezésű programját, melynek kereteiben belül a Szövetség szerződést köt az iskolákkal, lehetőséget adva így a sport kipróbálására, heti szintű művelésére, valamint felszerelési támogatást is nyújt. Ennek a programnak köszönhetően jelentősen megnőtt a vívást megismerők tábora.

A szeptember 13-14-i, Budapesti Nagy Sportágválasztó pénteki napján a Törekvés SE képviseli majd a vívás sportágat, mellyel kapcsolatban érdemes hangsúlyozni, hogy mindhárom fegyvernemben tart foglalkozásokat, elsődlegesen tőrvívásban, és integrált egyesületként kerekesszékes vívás (kardvívás) is működik náluk.

AZ ESEMÉNY TÁMOGATÓI

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!