Több mint ezer futó állt rajthoz az idei BBU Halloween Run futóversenyen. A budapesti eseményen ovis futam, családi verseny és további egyéni kategóriákban indulhattak a futás és a borzongás szerelmesei. A Kőbányán megrendezett halloween fesztiválon a leghosszabb táv a félmaraton volt. Az eseményen csaknem mindegyik induló egyedi jelmezben, sminkben állt rajthoz.

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, de mint a Sportágválasztó Magazin videós tudósításából kiderül, itthon is egyre népszerűbb. Az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor sok elszegényedett földműves vándorolt ki Írországból, akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is.

A történelem során több hasonló római kori ünnep is elvegyült a kelta halálkultusz samhain nevű ünnepével, ezért mai állapotában ez az autentikusnak ismert pogány ünnep az ókori mediterráneumból származó elemeket is tartalmaz, amely kiegészült az ír nép szokásaival és az észak-amerikai, nyugat-európai vidám ünnepi és gasztronómiai bolondozással, töklámpás faragással, jelmezes kéregetéssel, beöltözős partikkal, almahalászattal is – írja a Wikipedia.

Az eredményeket megtalálhatod a BBU honlapján.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!