Csehországot nem csak a sör miatt érdemes felkeresni

„All runners are beautiful” – ötlik a futó szemébe a szlogen, ha Csehország legnagyobb futóversenyeire ellátogat, a Prága Maratonra, vagy Félmaratonra, valamint Olomouc, Karlovy Vary, Ceske Budejovice és Usti nad Labem félmaratonjára.

„Minden futó gyönyörű” – hirdeti a RunCzech csapat mottója, utalva arra, hogy gyönyörű az, aki 3 perc és az is, aki 7 perc alatt tesz meg egy kilométert, és ez akkor is így van, ha nevükhöz több történelmi világcsúcs kötődik – áll Náray Balázs kollégánk csehországi tudósításában. 2017 tavaszán a Prága Félmaratonon első alkalommal futott nő 1 óra 5 percen belüli félmaratont; a kenyai Joyciline Jepkosgei a RunCzech futócsapatának tagjaként 1 óra 4 perc 51 másodperccel ért célba, ősszel a Birrel Prága Nagydíjon az első nő volt, aki 30 percen belül futotta utcai pályán a 10 km-t. 

Ha világelit gyűlik össze a cseh nagyvárosokban, akkor mégis miért szerepel a szlogenben az, hogy „Minden futó gyönyörű”?

A RunCzech alapítója és vezetője, egy Prágában élő olasz, Carlo Capalbo, állítja, hogy a sok ezer amatőr futónak is ugyanazt kell adni, mint a hozzájuk érkező átlagosan 50 profinak. Ez a nagyjából 50 elitsportoló a versenyeken indulók 1 százalékát sem teszi ki általában. A teljesen azonos kiszolgálás nyilván nem teljesülhet maradéktalanul, de Prágában valóban világcsúcsnak, vagy világ legjobb időinek helyet adó pályán próbálhatja ki amennyit tud kihozni magából a szabadidősportoló is. A RunCzech versenyek mindegyike a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) aranyfokozatú eseménye, ami azt jelenti, hogy frissítésnek és ellátásnak, orvosi készenlétnek szinte tökéletesnek kell lennie, a szervezők pedig mindent meg is tesznek, hogy ne veszítsék el a minősítést, ami majdnem olyan szigorú feltételek teljesítését jelenti, mint egy Michelin-csillag megtartása. 

Prágában futni nekünk magyaroknak talán annyira nagy élmény, mint egy csehnek eljönni Budapestre futni. Egy hétvégébe belefér az utazás, szeretjük egymás kultúráját és gasztronómiáját. A híres Vencel-téren rajtolni, vagy nevezetes óratorony alatt elfutni, átfutni a Károly-hídon és felpillantani a Hradzsinra, vagyis a várra, maradandóvá teszi a versenyt, ahogy a Moldva folyó partjáról látható panoráma is hasonlítható a Duna partjáról a futó elé táruló látvánnyal.

A Prága Maraton idén ünnepli 25. évét, ez a születésnapi ünnepség május 5-én lesz, reggel 9 órakor elrajtol a mezőny. A maraton idején a látogatóktól amúgy is zsúfolt város még jobban megtelik futóturistával, és szurkolóval, a csehek tényleg kijárnak, hogy nagyon hangosan biztassák azokat, akik belevágnak abba, hogy lefussák a klasszikust, a 42,195 kilométert.

Prága kistestvéreként emlegetik Olomouc, azaz Olmütz városát

Hasonló a főtér, hasonló a középkori óváros, a kis kanyargós utcák, csak minden kicsit kisebb, átláthatóbb, kevésbé zsúfolt, és jóval több magyar történelmi emlékkel. Emellett jóval közelebb van, mint Prága, Budapesttől kevesebb, mint 400 kilométer a Morva folyó partján álló város, Morvaország történelmi fővárosa. Június utolsó szombatjának estéjén rendezik a félmaratont, rajt a naplementében, célbaérkezés pedig már a kivilágított főtéren, ahol a verseny után zenés  after-party kezdődik. A pálya jól futható, szintkülönbség alig van, a gyorsaságot bizonyítja, hogy a 2018-as versenyen az első három férfi 61 percen belül teljesítette a 21 kilométert. A pálya a belváros mellett, érinti a botanikus kertet, a fával borított folyópartot, valamint a kertvárosi negyedet, ahol a helyiek saját frissítéssel is készülnek a futóknak.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!