Amilyen ritkán hallani róla a kerékpársport berkein túl, olyan izgalmas extrém mozgásforma a cyclocross, amely a Téli Sportágválasztón is bemutatkozott. A hó és a fagy nem lehet többé kifogás arra, hogy egy vérbeli bringás hidegben otthon maradjon, hiszen a cyclocross szezonja éppen a téli zimankó. Sós Sándorral, a cyclocross utánpótláscsapat Superior MTB Team alelnökével beszélgettünk.

Mit érdemes tudni a cyclocrossról annak, aki még sosem hallott róla?

Nem is gondolná az ember, hogy mennyire régi sportágról beszélünk. Az első világháborúban találta ki egy francia katonatiszt a saját kerékpáros százada számára ezt az edzésformát. Megfigyelte ugyanis, hogy a nagy hidegben nem megfelelő a vérkeringés, úgyhogy szinte lefagy a katonák keze és lába. Ezért új feladatokat adott nekik a kiképzés során: le kellett szállniuk a bicikliről, és futni egy kicsit, illetve akadályokat épített a biciklipályába, amikkel meg kellett küzdeniük. Ez felélénkítette a vérkeringésüket, és jobban tudtak teljesíteni. Idővel a hadseregen túl is elterjedt a mozgásforma, és már a 40-es és 50-es években bajnokságokat rendeztek belőle. Ma pedig a Nemzetközi Kerékpárszövetség hivatalosan is elismeri a cyclocross versenysorozatot.

Milyen akadályokat kell leküzdenie egy cyclocross versenyzőnek?

A lényeg az, hogy minél szélsőségesebb körülmények között biciklizzenek a sportolók, és minél több alkalom adódjon arra, hogy az időjárás viszontagságaival megküzdjenek, hiszen épp ez a sportág lényege és szépsége. Az eső, a hó, a jég és a mínuszok tehát pont ideálisak, így a szezon késő ősztől kora tavaszig tart. Ezért is történik gyakran az, hogy ebben az időszakban sok országúti kerékpáros és mountain bike-os is cyclocrossozik, hogy ne essen ki a gyakorlatból. A bringások egy kiserdőben vagy parkban kiépített, maximum 3 km-es körpályán versenyeznek, ami tele van természetes és mesterséges akadályokkal. Vannak kötelező akadályok is. Ilyen például a palánk, amin át kell emelni a kerékpárt, vagy bunny hoppozni kell. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a biciklis a bringán ülve felemeli a kerékpár elejét, és tulajdonképpen átugrik a palánkon. De sok minden más mellett vannak homokágyak is, amelyek megfogják a biciklit. Olyan jellegű akadályokat igyekszünk legyőzni, amelyek a természetben is előfordulhatnak.

Milyen ereményekkel büszkélkedhetnek a magyarok a cyclocross terén?

Viszonylag fiatal a sportág Magyarországon, mindössze kb. másfél évtizede van jelen. A magyar sikerek közül a vezetőedzőnk, Búr Zsolt három magyar bajnoki címét emelném ki. A Vas család nevét is érdemes megjegyezni, ahol majdnem minden gyerek magas szinten űzi a cyclocrosst, ketten közülük magyar bajnokok.

Mi a helyzet az utánpótlás terén?

Csapatunk, a Superior MTB Team éppen egy utánpótláscsapat, Magyarország legnagyobb csapata. 150 gyerekkel foglalkozunk, országszerte 7–8 bázison, de a létszám folyamatosan növekszik. Nem véletlen, hogy a Téli Sportágválasztón is imádták a gyerekek a mi standunkat, 200 fölötti létszámban jöttek és gyakoroltak. Azt szeretnénk, ha a kerékpározás, és ezen belül a cyclocross még népszerűbb lenne, ezért a toborzás az egyik fő célunk.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!