A Nagy Életmódválasztó programunk tagjai közül egyre többen vesznek részt a szabadidősport rendezvényeinken. Legutóbb Baranyai Dávid szállt vízre a Budapest Átevezés keretében egy sárkányhajó evezőseként. Dávidban régi emlékeket idézett fel a mostani élmény, boldogan számolt be a tapasztaltairól.

“A Nagy Sportágválasztó előtt soha nem ültem sárkányhajóban. Igazából ott is főleg azért ült be a Nagy Életmódválasztó csapata, mert bíztunk benne, hogy biztos jó buli lesz. Mégis, valami olyat indított el bennem, amire nem is számítottam. Egyrészt nagyon jó móka volt együtt evezni, a gyermekkorom dunai túrakajakozásainak élményét hozta vissza. Másrészt viszont iszonyatosan idegesített, hogy nem volt se dobos, aki az evezés ritmusát ütné, se vezérevezős a hajó elején, úgyhogy teljesen össze-vissza eveztünk, féloldalasan ment a hajó. Úgy éreztem, ezt minél hamarabb helyre kellett tenni a fejemben, ezért kaptam a lehetőségen, amikor a Nagy Sportágválasztó és az Ötpróba csapata által szervezett Budapest Átevezésen be lehetett ülni egy sárkányhajóba, mindenféle evezős múlt nélkül. Persze a megszerzett Ötpróba pontok is jól jöttek.

Napsütéses őszi napon rendezték az átevezést, a feleségem és a kislányom is elkísért a rajthoz. Minden flottul ment a bejelentkezésnél, megkaptam a rajtcsomagot, a mentőmellényt és az eligazítást. Húsz sárkányhajó rajtolt el az UTE kajak-kenu telepéről, hajónként 14-16 emberrel, hogy aztán a Duna folyásirányával egy irányban leevezzünk Lágymányosra. Én a harmadik hajóba voltam beosztva, de be kellett várni az összes hajót, mivel csak konvojban haladhattunk. Elég nagy szervezést és sok időt igényelt a közel 300 ember beültetése a hajókba. Hogy ne vigyen minket el a sodrás, 6-7 alkalommal feleveztünk folyásiránnyal szemben az Árpád-hídon túlra, mire beszállt mindenki. (Másfélszeres ötpróba pont járna az első 5 hajónak, csak szólok!)

Hatalmas élmény volt gyakorlott, profi sárkányhajósok mögött evezni, tartani az ő ritmusukat, figyelni a testtartásukat, hogy hol fogják a lapátot (tenyérnyire a toll felett), hogy inkább előre nyúlnak a lapáttal, és kb. csak a testük mellé húzzák. A táv felénél már nem is kellett odafigyelnem a ritmusra, meg a mozdulatsorra, ment, mint a biciklizés, még beszélgettünk is a váci sárkányhajósokkal. Budapest gyönyörű volt a Dunáról, a hidakról integettek nekünk. Nagyon nagy pluszt adott a Nagy Sportágválasztó és a Nagy Életmódválasztó stáb külön figyelme és biztatása.  Ezúton is köszönöm nekik!

Beérve a kikötőbe, azért már kezdtem érezni a derekamat, hátamat, a kezem pedig kicsit szétázott, mert elég sokszor sikerült a lapáttal együtt azt is Dunába merítenem.

Az érem és a fogadtatás nagyon szép volt, a családom is ott várt már a befutónál.

Nagyon jó volt a szervezés, maga a helyszín nyilván egyedülálló, jövőre valószínűleg a feleségemmel együtt veszünk majd részt rajta. Mindenkit arra biztatok, hogy próbáljátok ki a sárkányhajózást. Nagyon biztonságos, pár perc alatt el lehet sajátítani a technikát annyira, hogy ne legyél teljesen fogalmatlan. Nagyon nagy élmény, és bizony a karodat, a hátadat és a derekadat is úgy megmozgatja, hogy másnap igencsak gyötör az izomláz. Vagyis: nem csak a látvány miatt nagy élmény, de sportértéke is van. Hajrá, mindenkinek!”

Gratulálunk, Dávid, örülünk, hogy neked is tetszett ez a próbatétel és örülünk, hogy megszerezted a két Ötpóba-pontodat!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!