Idén is lesz Nagy Sportágválasztó, május 26-27-én a kőbányai Merkapt Sportközpontban várják a szervezők a családokat és a tanintézményeket, hogy a gyerekek közel 100 sportágat és 20 hangszert kipróbálhassanak. Ezúttal is lesz elsősegélysátor, ahol az elsősegélynyújtás alapjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Örömmel jelenthetjük be, hogy a rendezvény szervezői immár maguk is rendelkeznek elsősegélynyújtó vizsgával, Varró Barbara ügyvezetőt kérdeztük a részletekről.

– Miért tartották fontosnak, hogy szervezőként önök is elvégezzenek egy elsősegélynyújtó tanfolyamot és letegyék a vizsgát?

– Habár mindig kiemelt fontosságú volt számunkra, hogy a rendezvényeinknek legyen megfelelő biztosítása, legyen a helyszínen mentő és orvos, úgy éreztük, hogy nagyon hasznos, ha mi is rendelkezünk megfelelő tudással. Ez éppen úgy igaz a Nagy Sportágválasztókra, mint a szintén általunk, a Nagy Sportáválasztó, BBU Nonprofit Kft. keretében szervezett eseményekre, illetve az Ötpróba-sorozatba tartozó eseményeinkre. Legyen szó futásról, úszásról, vagy bármilyen más tömegsportrendezvényről. Az amatőr sportban nem kötelező a sportorvosi ellenőrzés, az indulók saját felelősségre indulnak különböző korosztályokból és egészségügyi háttérrel, sosem tudhatjuk, hogy mit hoz az élet. Számunkra alap a megfelelő orvosi háttér biztosítása, de nyugodtabbak vagyunk, hogy immár mi magunk is elsajátítottuk az elsősegélynyújtás alapjait.

– Mely területeket foglalta magában az oktatás?

– Az alapszintű újraélesztést, a defibrillátor használatát, a légúti idegentest eltávolítását és a légútbiztosítást. Nagyon hasznosnak tartottuk az oktatást, ami egy vizsgával zárult. Egy sportszervezőnek mindenre fel kell készülnie, ezért döntöttünk úgy, hogy az iroda teljes létszámban képviselteti magát ezen az oktatáson és a vizsgán is.

– Az újonnan tanultak alapján mik azok az alapvetőségek, amelyekre egy sportszervezőnek mindenképpen oda kell figyelnie vészhelyzet esetén?

– Mi az Ötpróba kapcsán is nagyon sok sportszervezővel vagyunk kapcsolatban és azt látjuk, hogy szerencsére mindenki komolyan veszi ezt a témát, és biztosítják a megfelelő orvosi hátteret. Ennek ellenére kiemelném azt, hogy fontos, hogy egy sportszervező maga is tudjon segítséget nyújtani, illetve fel legyen készülve arra, hogy nagy baj esetén azonnal hívja a mentőket – ha például egy nagyobb távú eseményen egy másik helyszínen található a rohamkocsi –, és azonnal lássa el a szakembereket a megfelelő információkkal. A gyorsaság és a pontosság nagyon fontos, akár életet menthet.

Nálunk az elmúlt időszakban több esetben is szükség volt a beavatkozásra, újraélesztésre! Szerencsére a szakszerű és gyors beavatkozásoknak köszönhetően minden érintett jól van, itt is szeretnénk megköszönni a mentésekben résztvevők munkáját!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!