A Nagy Sportágválasztón Varga Ádám is ott volt, az újdonsült olimpiai ezüstérmes kajakos – aki Kopasz Bálint mögött lett második -, a nagyszínpadon beszélt az élményeiről, majd miután autogramokat osztogatott, az NSV kérdéseire is válaszolt.

– Az én sportágválasztásom viszonylag egyszerű volt – kezdte Ádám. – Édesapám kenuzott, vagyis miután az úszás nem vált be, valahogy nem tetszett igazán, a kajak-kenu telepre kerültem én is. Kajakozni kezdtem és egyből megtetszett. Szép helyeken eveztünk, jó volt a társaság, mindenféle sárkányhajós és szabadidős evezésen is részt vettünk, beszippantott ez az egész. Amúgy elég későn, 11 évesen kezdtem, de ez nem okozott gondot semmiben.

Ádám a sport mellett a tanulásban is helytáll. Vagyis ahogy ő mondja, azokban a tantárgyakban jó volt, amelyekben elég volt figyelni az órán és az volt a lényeg, hogy megérti-e a tananyagot – például matek és fizika -, ahol azonban sokkal kellett ülni a könyv fölött, nem teljesített annyira jól, mert a sport miatt soha nem volt ideje a tanulással eleget foglalkozni.

Ehhez képest a Budapesti Műszaki Egyetemen tanul, fizikusnak készül, ami azért semmiképpen sem szokványos egy élsportoló esetében. Vannak persze sokan, akik egyetemre járnak és olyanok is vannak bőven, akik nagyon komoly szakot választanak sport mellett, Ádám döntése azonban még ezt figyelembe véve is ritka és elismerésre méltó.

– Egyelőre nem tudom, hogy a tanulás és a sport hogy fér meg egymás mellett – folytatta Ádám -, ugyanis csak nemrég kezdtem az egyetemet. Szerintem ezekben az időszakokban nem lesz gond, majd a tavaszi-nyár eleji periódus lesz nehéz, amikor egyszerre vannak versenyek és vizsgaidőszak.

Ádámnak a leendő fizikusi diplomával még nincsenek határozott elképzelései. Azt mondja, hogy egy fizikus taníthat egyetemen, kutathat kutatóintézetben, de sokan banki elemzőnek mennek el, mert a modellalkotás területén a fizikusok kiemelkedőek. Egy biztos, az egyetem nagyon támogató, valószínűleg egyéni tanrend szerint fog haladni a tanulmányaiban.

Az, hogy a sportolói karrierje merre halad tovább, szintén a jövő zenéje. A prioritás továbbra is a K-1 1000 méter, amelyen az olimpián második lett, de a páros és a négyes lehetőségét sem zárja ki.

– Az olimpián jobban szerepeltem a vártnál, ezt annak tudom be, hogy azokra a részletekre is odafigyeltem, amire korábban nem, így a nyújtásra vagy éppen a gyógytornára. A sok edzés helyét felváltotta a minőségi edzés, ami azért fontos, mert hiába vagyok még nagyon fiatal – csak novemberben lesz 22 éves -, mégis már máshogy regenerálódom, mint tizenhat évesen, ezért a terhelés mennyiségére és minőségére oda kell figyelni, az olimpiai eredmény azt mutatja, hogy jól sikerült.

Mivel Ádám szereti, amit csinál és eddig minden területen jól alakult az élete, nem érzi úgy, hogy szüksége van olyan tevékenységre, ami kikapcsolja, hiszen nincs mit közömbösítenie, de ha van egy kis szabadideje, akkor a barátnőjével van vagy amerikai focit néz, pihenni meg alvással tud a legjobban.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!