Az életmódváltás az étkezés mellett a rendszeres sportolással kezdődik. Ilyenkor a legtöbben a futást választják, mert ez az egyik legelérhetőbb mozgásforma, amit szinte bárki űzhet kortól és edzettségi állapottól függetlenül. Az elhatározás után azonban hátráltató tényező lehet, ha sokat kell utazni azért, hogy sportolhassunk. 

Ezért most adunk néhány tippet, hogy az országban hol találhatóak olyan rekortán futópályák, amelyek ráadásul az anyaguknak köszönhetően az ízületeknek is jót tesznek.

Az utóbbi években a futás az egyik, ha nem a legnépszerűbb szabadidősporttá nőtte ki magát. Sokan választják a parkokat, erdei utakat, elkerülve a zajos, forgalmas helyeket, azonban itt sokszor betonon, vagy göröngyös, földes úton lehet csak teljesíteni a kilométereket. Sokan kedvelik az ilyen útvonalakat, de sokan vannak olyanok is, akik inkább a rekortán (aszfalt és műanyag keverékéből előállított ruganyos anyag) borítású futópályákat részesítik előnyben.

Összeállításunkban bemutatjuk, hol találtok ilyen futópályákat.

Budapest

Margitsziget  

Budapest egyik legkedveltebb futópályája. 5,3 km-es kör vezet végig a szigeten, ahol ivó kutak, sötétben pedig világítás segíti a futókat. A közlekedés kiváló, a belvárosból a Margit híd felől, északi irányból pedig az Árpád híd felöli bejáraton keresztül könnyen megközelíthető.

Bikás-park

2013-ban adták át a kb. 850 méteres futókört, mely a 4-es metró elkészültével nem csak a környékbeliek részére, hanem a kicsit távolabb élők számára is könnyen megközelíthetővé vált.

Normafa

A Normafától egészen a János-hegyi Erzsébet-kilátóig húzódik Magyarország egyik legszebb környezetében lévő gumiborítású futópályájája. A futóút teljes hossza 2040 méter, melynek a Libegőig tartó szakasza 1740 méter hosszú. Az erősebb kondiban lévő futók innen 300 méteren keresztül mintegy 20 méter szintemelkedéssel érkeznek fel a Jánoshegyi Erzsébet-kilátóig.

Városmajor

A Városmajor a Széll Kálmán térről könnyen megközelíthető, csendes, csupa zöld futóhelyszín. A futókör 585 méter hosszú. Kialakításánál fontos szempont volt, hogy minél több zöld terület vegye körül. Bár a terület tele van fákkal és bokrokkal, mégis biztonságos, mert a közvilágításon túl térfigyelő kamerák is vannak.

Kőbánya

Budapest X. kerülete két futópályával is rendelkezik. Az egyik az Óhegy parkban, 1,4 km hosszan segíti a futókat a kivilágított és ivó kúttal is rendelkező pálya hosszán.

A másik futókört pedig nemrég adták át az újhegyi Sportligetben, mely 1 km hosszú és 1,3 méter széles. A két futókör tökéletesen kiszolgálja a kerületben lakókat.

Vidék

Gödöllő

Idén júniusban adták át a rekortán borítású futókört Gödöllőn, az Alsó-parkban. A pálya 1 km hosszú, és ingyenesen bármelyik lakos számára elérhető.

Pápa

Pápán a Vajda Péter-lakótelep mögötti zöld övezetben, szintén idén nyáron adták át a lakosság részére az 1,3 km-es futópályát. A pálya két futókört tartalmaz: a nagy kör hossza 978 méter, a kis köré pedig 656 méter. A pályatestet kétrétegű gumiburkolat fedi, mely a Nemzetközi Atlétikai Szövetség előírásainak megfelelő kopás állóságú, továbbá ellenáll a napsugárzás károsító hatásainak.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!