Gombás Gabi, a Nagy Életmódválasztó program tagja átgondolta azt az egy évet, amit velünk töltött. Felidézte a motivációs levelet, amit a jelentkezéskor küldött nekünk és elmesélte, hogy mennyi változáson ment át, testileg és lelkileg. Nagyon tanulságos Gabi visszatekintése.

“Egy éve, amikor beneveztem a Nagy Életmódválasztó programba, motivációs levelet írtam, hogy mi a célom az életmódváltással.

Ebből egy részlet: Miért szeretnék részt venni a programban?

Kitűnő alkalom az életmódváltásomra a megfelelő szakmai háttér, amelynek segítségével rá tudok hangolódni az új életemre. Kezdeti lépésként rendet kell rakni a fejemben, hogy megtaláljam a miérteket, teljes mentális vizsgálattal kell kezdenem. Szeretnék naplót vezetni, megosztani a tapasztalataimat, gondolataimat, vívódásaimat, receptjeimet, előre haladásomat, ami másoknak is segítség lehetne. Szeretek fotózni, rengeteg képpel illusztrálnám a mondandóm.

Új szokásokat szeretnék felvenni fokozatosan, például nem kell minden nap édességet enni, új sportágakat szeretnék megismerni, többet lenni kinn a jó levegőn, még télen is. 54 évesen nem tudok normálisan úszni, valahogy fennmaradok a vízen, de az minden, csak nem úszás. Evezés? Ó, hát persze. Kinn lenni a vízen, szép tájak mellett elhaladni. Ez az, ez kell nekem. Régi rossz szokásaimat el szeretném engedni, például az önsajnálkozás azon formáját, hogy ez nekem nem megy, meg különben is, öreg vagyok hozzá.

Étkezés terén meg kell találnom a jó alapanyagokat, elkerülni a farkasétvágyat, a főzési technikákat igenis meg kell tanulni, és a vitaminokat sem szabad “hübelebalázs” módjára összevásárolni és eszegetni. Meg kell tanulni a miérteket és meg kell tanulni a holtpontokat kezelni. Olyan étkezést szeretnék, ahol nem a csirke rizs, zabkása kombináción kell élni hosszú időn keresztül. Színesen, változatosan szeretnék enni és néha még lelkiismeretfurdalás nélkül egy-egy egészséges süteményt is elfogyasztani. Meg szeretném tanulni, hogy milyen napszakban mit tanácsos enni és természetesen az edzés előtti és utáni étkezést is.

Életmódváltásnál elengedhetetlen számomra a jó edző, aki figyelembe veszi az életkorom, súlyom, motiváltsági állapotom, megfelelő célt segít kitűzni és aki megérteti velem, hogy nem kell minden reggelt azon a fránya mérlegen kezdeni. A jó edző, számomra, jó ember. Aki felismeri, hogy néha egy beszélgetés többet ér, jobban segít az adott pillanatban, mint egy kemény edzés. Nagy lemaradásom van a bemelegítés és nyújtás területén is. Meg szeretném tudni, hogy hol vannak a határaim.

Itt az idő a változásra, az egészséget választom!

Úgy érzem, megvalósítottam a kitűzött célomat. Remek szakmai hátteret kaptam segítségül. Elindítottak az úton, segítettek, bátorítottak, motiváltak. Ennek köszönhetem, hogy egy év alatt 30 kilót sikerült leadnom. Mentálisan rendben vagyok, tudom kezelni a holtpontokat. A program teljes időtartama alatt el voltunk látva alapvető vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel. Jelentősen segítette az életmódváltásunkat. Jó volt látni a kezdeti állapotomat (súly, vérkép). Kaptam személyre szabott étrendet. Ezért hálás vagyok SYNLAB-nak. Tavaly májusban a vérnyomásom 140/80 volt, ezen a héten az üzemorvos már 110/70-et mért. Pajzsmirigy alulműködésem van, gyógyszeradagom egy év alatt harmadára csökkent.

A Sasafitness edzéseinek hatására beindult a fogyásom és még ki sem kellett mozdulnom otthonról. Megtanultam, hogy a súlyzós edzésektől nem kell tartanom. Nagyon nehéz volt kezdetben rászoktatnom magam, hogy megfelelően melegítsek be és az edzések után nyújtsak le. Ezt is Sasának köszönhetem. Jó volt látni, hogy a havi állapotfelmérések alkalmával folyamatosan javult az állóképességem, és csökkentek a centik (pl. combból az egy év alatt 16 cm ment le). Sasának köszönhetem, hogy most már odafigyelek arra, hogy időben lefeküdjek és kipihenjem magam.

Új sportágakat próbálhattam ki (aquafitness, sárkányhajózás, spinning), a túrázás az életem része lett, megtanultam úszni. Már nem játszom ki az” öreg vagyok kártyám”. Felveszem a ritmust edzéseken az ifjabb nemzedékkel. Most már edzőterembe is járok különféle edzéstípusokra (funkcionális edzés, konditermi köredzés, spinning). Ahova, ha lehet, gyalog megyek, hanyagolom a tömegközlekedést.

Egy éve a konyhámból kidobáltam minden egészségtelen alapanyagot, élelmiszert. Változatosan sütök, főzök. Lejöttem a cukorról. Nekem ez volt a drogom. Remegtem érte. Ma már simán beülök egy kávézóba és nem hoz kísértésbe egyetlen sütemény, fagyi sem. Egy éve alig jártam pékségben, én sütöm a teljes kiőrlésű zsemlém.

Számomra nagyon sokat jelentett, hogy volt coachunk. Zsolt Eszternek köszönhetem, hogy az életmódváltó program pályájára állított, hogy megtanított új célokat kitűzni, holtpontokat, stresszt kezelni, megtanított az életben fontos kérdésekben felelősségteljesen dönteni, megtanított a program utáni életre.

Most már tudom, hogy a testem értékes, a jövőben vigyázok rá!”

Gratulálunk, Gabi, és nem csak a mínusz 30 kilóhoz!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!