Hajnali ötkor is kerékpárral megy dolgozni Gajdos Tamás

Gajdos Tamás, az Ötpróba kerékpáros nagykövete a téli szünet alatt is sportol majd, de persze a pihenésre is szakít időt. Munkafronton sűrű éve volt, a versenyzését egy sérülés akadályozta, de minden nehézségen átverekedte magát és ügyelt arra, hogy minél több közös programja legyen a családdal.

Milyen volt az éved, Tamás? Úgy összességében.

– Összességében jó – részleteiben nem mindig, nem mindenben, nem maradéktalanul. A munkámban töretlen maradt a lendület, a híradók mellett a Reggeli Start című beszélgetős műsorban is fontos szerepet kaptam és folytatom a Procar című autós és a Fő az egészség! című magazinműsoraimat is.

És milyen volt 2021 a sport terén? Mik voltak a legnagyobb élményeid és legjobb eredményeid?

– A sport terén sajnos egy makacs Achilles-ín sérülés, illetve egy ebből eredő sarokcsonthártya gyulladás nagy mértékben akadályozott az intenzívebb futásokban, így alapsportomban az atlétikában nem is nagyon tudtam érdemben versenyezni – csekély vigasz, hogy a szenior világversenyek a covid miatt idén is elmaradtak… Triatlonban, duatlonban és az öttusa Laserrun számában vigasztalódtam. Előbbiekben sikerült néhány országos bajnoki érmet, utóbbiban pedig Eb- és vb-érmeket is nyerni.

Ezeken túl Ötpróbás eseményeken is rajtoltál, melyik fogott meg a leginkább?

– Bár alapsportágam a futás, az Ötpróba mozgalomnak pedig kerékpáros nagykövete vagyok, mégis talán egy harmadik sportág, a sárkányhajózás idei nyárvégi-őszeleji remek eseménye, a Budapest átevezés fogott meg leginkább.

Lesz-e alkalmad pihenni decemberben?

– Pihenés? Az mi? Na jó, félre a tréfával: persze nincs jó teljesítmény (se sportban, se munkában) megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés nélkül, úgyhogy természetesen én is igyekszem erre is időt szakítani…

Hogy telik nálatok a karácsony?

Teljesen hagyományos módon – semmi extra. Illetve sajnálatos módon most már második éve vagyunk kénytelenek kihagyni az egyhetes ausztriai családi síelést, de remélem, erre még az idei tél későbbi szakaszában lesz lehetőség biztonságos körülmények között is.

Sportolsz a téli szünet alatt?

– Viccelsz? Naná, hogy sportolok – ilyenkor is! Ahogy lesz síelésre alkalmas hó a hazai lejtőkön, megyünk csúszkálni a gyerekekkel. Addig is a mindennapos futás-kerékpározás megvan, ha pedig nem jeges-havas az út, vagy zuhog az eső, munkába is bringával megyek még hajnali ötkor is. Hetente kétszer, de legalább hétvégén uszoda-szauna.

Tudom, hogy sok vasat tartasz egyszerre a tűzben, mit tanácsolnál azoknak, akik időhiány miatt nem tudnak mozogni?

– Arra van ideje mindenkinek, amire időt akar szakítani. Konkrétabban: ha tényleg 24 órából 24-et dolgozik – ami nyilván senkinél sem működik -, legalább a munkába, iskolába eljutás idejét lehet legalább részben mozgással tölteni. Nem kell mindenhova autóval menni. Lehet, szabad, kell kerékpárral, vagy gyalog is közlekedni. Otthon lehet egy szobakerékpáron ülve-tekerve nézni az esti filmet, vagy olvasni a kedvenc könyvünket is akár, és legalább a hétvégén elmenni a gyerekekkel egy uszodába lubickolni, úszkálni, wellnessezni. Ez a minimum, de mindenkinek a saját lelkiismeretére van bízva, hogy mennyire tartja fontosnak saját maga és családja, gyermekei egészségét.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!