Helyes táplálkozás és 10 ezer lépés naponta

Energiaegyensúly hiánya miatt jönnek a plusz kilók! Pedig csak helyesen kellene táplálkozni és mozogni. Kezdésnek elég a séta, és egy bűvös szám. 10 ezer lépés naponta, és aki ezt betartja, az elmondhatja: tett lépéseket az egészsége megőrzése érdekében.

A túlsúlyt az energiaegyensúly hiánya okozza, vagyis ahhoz képest, hogy mennyit mozognak az emberek, sokat esznek – erről beszélt a közelmúltban Szűcs Zsuzsanna dietetikus a köztévében.

A szakember azt mondta: a táplálkozási felmérések szerint kevés zöldséget, gyümölcsöt eszünk, ritka a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása, és túlzott a zsírfogyasztás. Hozzátette, a szervezetnek minden tápanyagra szüksége van, de nagyon fontos a mennyiség.

 Kitért arra is, hogy Magyarországon hosszú a képernyő előtt eltöltött idő, és kevés a fizikai időtöltés. Az emberek csak a hetven százalékát lépik le annak a napi tízezernek, amely szükséges lenne az egészség megőrzéséhez.

Minden nap fontos a friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a rostban gazdag étrend. Feldolgozott élelmiszereket is lehet enni, csak érdemes mindig elolvasni a címkét – hangsúlyozta a dietetikus.

A fenti sorokat természetesen sokan kívülről fújják, de nem sokan törekednek arra, hogy egészségesen étkezzenek. Főleg fiatal korban lenne fontos, hogy az a bizonyos energiaegyensúly kialakuljon, ehhez viszont elengedhetetlen a rendszeres mozgás.

A táplálkozási szokásokról egyébként hamarosan felmérést készít az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A kutatás lényege az egészségvédelem és a szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén.

A megkérdezetteknek egy fél órát igénybe vevő tesztet kell kiölteniük majd, amelyben többek között a tápláltsági állapotról, a tápanyag bevitelről, a táplálkozási szokásokról és a fizikai aktivitásról kérdezik őket.

Nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy megállapítsuk: az ország többsége nem törekszik különösebben az egészséges életmódra.

Fotó: pixabay

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!