Hogyan kezdj ma egy új korszakot futással? – vigyázz, interaktív cikk!

„Az okoskodás a tett halála.” Sokszor mondják, és igaz. „Többet ésszel, mint erővel.” Hoppácska! Ezt is sokszor mondják, és ez is igaz!

Ezért két mottó két oldalról erősítsen téged abban, hogy mától futó légy:

A tett és a tudatosság.

Mutatok 8+2 dolgot, ami segít abban, hogy mától futó légy, és ezért garanciát is vállalok.

1. Ha kész vagy a változásra, akkor az 1. lépés a 8. pont.

A további gyakorlati segítségért olvass tovább!

2. Önrész.

A te önrészed ebben a pillanatban, ha a sok-sok benned kavargó érzés közül van benned megfelelő mennyiségű VÁGY és NYITOTTSÁG – ezt rajtad kívül senki más nem tudja hozzátenni. Még egy edző sem.

3. Vedd a kezedbe az irányítást!

Ha a körülmények ideálisak lennének, már elkezdtem volna – gondolnám én. Munka, magánélet, egyéb feladatok, mindig annyi idő kevés, amennyi van. Kinek jut eszébe, ha van 20 perce egy mókuskerék –típusú napban:

  • Hm … mi lenne, ha ma elkezdenék futni?

Nem mondom, hogy lehetetlen, de maradjunk abban, hogy valószínűtlen.

„Úgyis lesz valahogy.” „Az idő megoldja.” A sorsunk ide-oda „pattanhat” a körülmények labirintusának falán. Kerülünk váratlan helyzetekbe, és ha elfáradunk, megalkuszunk azzal, ami lesz. Ez mindenkivel előfordul. A körülmények makacs, ugyanakkor formálható dolgok.

Viszont ha van cél, akkor van útvonal és van irányító. Minden pillanatban változást hozol létre a világban! Tedd ezt tudatosan, tapasztald meg az erőd és az egyediséged! Nézz körbe, és te szedd össze magad számára mindazokat, és csak azokat az érveket, amik megerősítenek abban, hogy elindulj.

Az idei tavasz például nagyon adja!

4. Tűzz ki magadnak egy célt!

Lehet ez egy 2025-ben teljesített Spartathlon, 10 kg súlyfelesleg leadása, életmódváltás, de akár egy szakítás vagy egy gyászfeldolgozás folyamata is.

5. Alakítsd a vágyad tervvé!

Egy story talán belefér. A férjem egy időben sokat emlegetett egy bizonyos Trans America futóversenyt, aminek a teljesítéséről sokat ábrándozott. Egy beszélgetésünk alkalmával megkérdeztem, hogy melyik évre tervezi ezt, majd sorra vettem a lehetőségeket, hogy hol, mit csinálnának addig a gyerekek, kinek a segítségére lenne szükségünk és mennyibe kerülne mindez, mire azt mondta:

  • „Összetöröd az álmaim!”

Nem! Ahhoz, hogy megvalósuljanak, át kell alakítani őket tervekké!

A nagy terv fontos, és gyakorlatias lépése, hogy szedd kisebb egységekre, és elsőként legyen egy rövid távú célod – ami a hosszú távú cél első, és nagyon fontos lépése. Ez lehet egy havi, egy heti, de ha a motivációdhoz az szükséges, akár napi cél is!

6. Tedd mérhetővé a változást!

Változásod mértékegységei nem csak kilométerek és percek, hanem kilogrammok, hgmm (vérnyomás), vagy akár a napi mosolyok száma.

Légy szigorú magadhoz! Amennyire komolyan tudod venni a fejlődésed mértékegységének a kialakítását és mérését, annyival biztosabb, hogy eléred a célod.

7. Értékeld magad!

A futás mindig jó és mindig fejlődsz tőle! A felszisszenőknek igaza van, kifejtem bővebben:

A futás mindig jó: vagy közben – hozzád tesz, merítesz belőle – vagy utána – mikor „kiszenvedtél” és mindent megtettél a fejlődésedét.

Ugyan ezen az elven fejleszt is: ha élménnyé teszed magad számára, akkor rekreáció, ha feladattá, akkor teljesítményfokozás. Bármely színtéren teszed is, fejlődsz, és minden fejlődés hozzád tesz.

Légy hálás és büszke!

8. MOST függeszd fel a cikk olvasását, lépj ki az ajtón, és kezd el egyik lábad a másik után tenni! Fuss pár percet.

Figyelj belülre – ha jól esik kívülre is. Éld meg a pillanatot!

Akkor térj vissza az olvasáshoz, ha megtetted: Hajrá!

+1. Gratulálok!

Egy dolgot tűztél ki célul, mégis számtalan dologban fogsz fejlődni: egészségügyi értékeid javulnak, mentálisan felfrissülsz, erősödik az önbizalmad, a problémamegoldó képességed, növekszik a teljesítményed és az állóképességed, új embereket ismersz meg…

A futásban attól fantasztikus, hogy egyszerre egyszerű és mindenki saját magára szabhatja, ugyanakkor a teljes személyiséget, fizikumot és az elmét is karbantartja.

+2. Merj hitben a tapasztalataid előtt járni!

A készségeid, a képességei nem csak hihetetlennek, de a fokozatosság elvét követve korlátlanok is.

Ezt sem gondoltad volna reggel!

Ha folytatod, nem csak hiszed, hanem tapasztalod is: fantasztikus vagy!

Ha motivációt jelent, írj rám az első részcélod elérésekor itt, vagy sportolói Fb oldalamon!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!