Megható és egyben néha kicsit ijesztő érzés is, amikor a gyerek szinte tükörként utánozza a viselkedésedet. Ez szülőként valószínűleg benned is felébreszti a felelősségtudatot. Ezért nagyon nem mindegy, milyen példát mutatsz csemetédnek. Jöjjön most néhány tipp, amiket megfogadva jó példakép válhat belőled!

Viselkedj úgy, ahogyan a gyerektől is elvárod!

Mondani könnyű bármit – a cselekvés már annál nehezebb. Pedig a gyereknek te vagy az abszolút minta, főleg egészen kicsi korban, amikor teljesen azonosul a hozzá legközelebb álló felnőttekkel. De ki mástól is leshetné el az alapvető viselkedési normákat és szokásokat, mint a szüleitől? Azt szeretnéd például, hogy egészségesen éljen? Élj te magad is egészségesen, és követni fog.

Legyél következetes!

Bár sokat lázadoznak a gyerekek a szabályok ellen, mégis nagy szükségük van rájuk. A túlzottan szabadjára engedett gyerek ugyanis, akitől szinte felnőtt viselkedést várnak el, nem érzi magát biztonságban. Ha meghoztad a saját, közös családi szabályaitokat, akkor ragaszkodj is hozzájuk az esetek többségében! Az együttműködést persze nem csak otthon, hanem például egy közösség életébe bekapcsolódva is megtanulhatja a gyerek. Ebben segítenek például a csapatsportok.

Vedd komolyan a gyereket!

A gyerekek nagyon tudják értékelni, ha fontos feladatot kapnak a családban, illetve más közösségekben, ahová tartoznak, és bevonják őket a felnőttek a teendőikbe. Ettől érzik a saját fontosságukat, ami edzi az önbizalmukat. Persze a közös kertészkedés, mosogatás vagy pakolás az ő közreműködésükkel talán kicsit lassabban fog menni, de hosszú távon, a harmonikus felnőtt-gyermek kapcsolat érdekében mégis megéri.

Ismerd el, és javítsd a hibáidat!

Senki sem tévedhetetlen, így te sem tudhatsz mindent. Merj szembenézni önmagaddal, és ismerd el a gyerek előtt, ha rosszul döntöttél, vagy tévedtél valamiben. Tévhit, hogy ettől csökkenne a tekintélyed: egyszerűen csak emberibbé válsz előtte. Ha hirtelen nem tudod a választ csemetéd valamelyik keresztkérdésére, akkor ne szégyellj utánanézni a dolgoknak, például az interneten – így ő is megtanulja, hogy hasonló esetben mi a teendője. 

Találjatok együtt más példaképeket is!

Mindenben nem lehetsz kompetens, ezért el kell fogadnod, hogy ahogy növekszik a gyerek, bizonyos területeken más példaképekre is szüksége lesz. Főleg, ha kamaszodik, és épp lázad a korábbi családi minták ellen. Tipikus például, hogy a sportolni szerető gyerkőc egy bajnokot favorizál, és rá szeretne hasonlítani. Ezért különösen ösztönző élmény lehet számára, ha személyesen is megismerteted vele kedvenc sportága jeles képviselőit. Tipp: a Nagy Sportágválasztón minden évben jelen vannak olimpiai, világ- és Európa-bajnokok, hogy saját példájukkal motiválják a gyerekeket a mozgásra. Gyertek el idén, szeptember 14–15-én, és ismerjétek meg őket közelebbről!

Fotó: pexels

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!