A szeptemberrel ismét elérkezett az iskolapadban ücsörgés időszaka. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy a kütyüket is többnyire ülve nyomogatja a gyerek. Hogyan csinálhatsz kedvet neki a sportoláshoz, hogy legalább a szabadidejét aktívabban töltse? Van pár ötletünk.

Mutass példát!

Valószínűleg nap mint nap tapasztalod, hogy falra hányt borsó, amit mondasz a gyereknek, mert úgyis azt tanulja meg, amit lát tőled. Ösztönösen utánoz, ezért ha te gyakran sportolsz, akkor rád akar majd hasonlítani ezen a téren is. Tiszta haszon: így magaddal és vele is jót tehetsz!

Csináljátok együtt!

A gyerekek legkedvesebb emlékei többnyire a családdal együtt töltött időhöz és a közös szórakozáshoz kötődnek. Ha a sportolást rendszeres családi programként élhetik meg, akkor pozitív érzésekkel viszonyulnak később is a mozgáshoz. (Rengeteg családi sportprogramot találsz az Ötpróba eseményei között.) A közös sport mellett az is rengeteget számít, ha mindig ott vagy és szurkolsz a csemetéd meccsein vagy fellépésein, és kimutatod felé, mennyire büszke vagy rá.

Dicsérd meg!

Ne vedd természetesnek, ha ügyes és törekvő a gyerek, csak azért, mert a tiéd. Mindig ismerd el szóban, esetleg kis jutalmakkal az erőfeszítéseit – legyenek bármilyen apró előrelépések is. A bezzegelés pedig felejtős: attól semmiképp sem lesz lelkesebb a csemete, ha a szomszéd Pistihez hasonlítgatják, aki szebb gólokat rúg.

A játékon legyen a hangsúly!

A gyerekek általában már alapból tele vannak megfelelési kényszerrel az iskola miatt, kár ezt azzal tetőzni, hogy még a szabadidejükben is a teljesítményre és a győzelemre mentek rá. Hagyd meg a kicsinek a játékos sportolás örömét! Ha tehetséges, akkor az eredmények úgyis maguktól jönnek, a sikerek pedig természetesen módon teszik majd motiváltabbá.

Barátokkal szórakoztatóbb!

Vonzóbbá válhat a gyerek számára a sportolás, ha elhívtok magatokkal egy-két kis barátot, esetleg olyan foglalkozásra íratod be a gyerkőcöt, ahová több ismerős gyerek is jár. Külön jó, ha csapatjátékot választotok, mert így egyúttal a gyerek szociális készségei is fejlődhetnek.

Hadd válasszon ő!

Minden gyerek egy külön világ, és egyáltalán nem biztos, hogy a te egyéniségedet örökölte. Engedd, hogy belekóstoljon több sportágba, amíg meg nem találja a neki valót. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne terelgethetnéd kicsit – de nem jó ötlet erőltetni, mert azzal könnyen elveheted a kedvét. Hogy ne kelljen ötvenfelé szaladgálnotok a próbálgatás idején, a legegyszerűbb, ha elviszed a legközelebbi Nagy Sportágválasztóra 2018. szeptember 14–15-én, ahol 100-nál is több sportággal ismerkedhet meg közelebbről, profi edzők és bajnokok segítségével.

Fotók: pexels

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!