Hárspataki Gábor is eljött a Nagy Sportágválasztóra, az olimpiai bronzérmes karate-versenyzőnek nem ez volt az első vendégeskedése a Merkapt Sportközpontban, de most először jött el úgy, hogy ilyen szép eredménynek a birtokosa. Gábort magával ragadta a hangulat, megilletődötten mesélt az élményeiről.

– Jártam már Nagy Sportágválasztón, de akkor még nem olimpiai bronzérmesként, nem ilyen szép eredménnyel és élménnyel feltöltődve jöttem a gyerekek közé – kezdte. – Akkor még nem léptem fel a színpadon, nem kértek tőlem interjút, hanem csak szép csendben mutattam be a sportágamat lent a karate standjánál. Eddig is jó tapasztalás volt, de most mindent felülmúl az élmény. Látom a gyerekek lelkesedését, látom, hogy azért vannak itt, hogy kipróbáljanak mindent és nem azért, hogy ellógjanak egy napot a suliból. Büszke vagyok arra, hogy a gyerekek ennyire szeretnek mozogni. Kíváncsi lennék arra, hogy hány későbbi nagy bajnok bontogatja a szárnyait itt, a Nagy Sportágválasztó keretein belül.

Gábor sok sportágat kipróbált gyerekként, mielőtt elkezdett volna karatézni, de a választás miértje is nagyon érdekes.

– Örökmozgó, folyton nyüzsgő kisgyerek voltam – folytatja -, ezért anyukám a már meglévő sportágak mellé még ki akart találni nekem valamit. Így bukkant rá a karatéra és úgy ítélte meg, hogy ez a terhelés már elég lesz nekem ahhoz, hogy kellőképpen elfáradjak nap mint nap. Igaza lett, az első karateedzés után végre időben el tudtam aludni este, ezért anyunak is megkönnyebbülést jelentett a karate felbukkanása az életemben. Nekem pedig a kezdetektől örömöt hozott, plusz tetszett, hogy az ütések nevei cukival végződtek, ez a sportág nekem való, gondoltam. És milyen jól gondoltam, tényleg azóta töretlen a karate iránt érzett szeretetem és elköteleződésem.

A karate Tokióban a rendező javaslatára szerepelt a programban, minden olimpiai helyszín más-más kísérleti jellegű sportágakat hívhat meg, Párizsban a karate helyett például break tánc lesz az olimpia műsorában 2024-ben, amit Gábor nem tart jó ötletnek, nem csak a karate miatt. Ő úgy véli, hogy az sem tett jót az olimpiának, hogy Tokióban 12 éves gyerekek nyertek olimpiai aranyakat gördeszkázásban.

– Bízom benne, hogy jobb belátásra lehet bírni a szervezőket, Thomas Bach NOB elnök például kint járt az olimpia karate versenyein és jó benyomást tett rá a sportágunk. A karate itthon és külföldön is profi sportággá vált az utóbbi években, tényleg kár lenne elvenni tőle az esélyt az olimpián. Szerencsére immár itthon is vannak néhányan, akik meg tudnak élni belőle, nekem is megadatott, hogy száz százalékig a sportkarrieremre fókuszálhatok, ebben a tekintetben és a sportág összességének megítélésében is sokat jelentett az olimpiai bronzérmem.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!