A judo, magyar nevén cselgáncs, a japánok nemzeti sportága, mely küzdősportként és harcművészetként is űzhető. Ez a kettősség abban rejlik, hogy amellett, hogy versenyrendszer szintű sportág, melyben eszköz nélkül, puszta kézzel küzdenek egymással a sportolók, egy olyan filozofikus háttérrel rendelkező harci rendszer, melynek filozófiáját egyfajta életmódként fogják fel a sportolók.

Ha le akarjuk egyszerűsíteni ennek lényegét, akkor Ungvári Miklós, olimpiai ezüstérmes judósunk fogalmazta meg jól egy vele készített interjúban: „A judo sokkal több nekem, mint egy sportág, egy szellemi út, ami mindenemet átjárja, ez az életem.”

Ebből is kivehető, hogy a judo nem csak egy sportág, sokkal több annál. Már egy dojo-ba (edzőterem) belépve is ezzel szembesül az ember. Minden judoka (cselgáncsozó) fehér ruhát, azaz judogit visel, ezzel szimbolizálva, hogy ott mindenki egyenlő, nem számít, ki honnan jött. Alapvető a meghajlás, ami az egymás iránti tisztelet jelképe. Egy cselgáncsozó tiszteli a sportágát és ellenfelét egyaránt.

Sokan hisznek ebben a filozófiában, akiknek fontos, hogy gyermekeik is hasonló szellemiségben nevelkedjenek a sporton keresztül. Nem véletlen, hogy hazánkban az egyéni sportágak közül a judo a legtöbb igazolt versenyzővel rendelkező sportág.

De nézzük, kinek is ajánlott ez a sportág, mikor érdemes elkezdeni és milyen képességeket fejleszt.

Mikor érdemes elkezdeni?

A judót már 5 éves korban érdemes elkezdeni. Ekkor még az edzések játékosságán van a hangsúly, hogy a gyermek megszeresse a mozgást és magabiztos testképe legyen. Az alapok az esések megtanulásával kezdődnek, hiszen ez a sportág, de talán minden sportág alapja. Emellett az élet minden területén szükség van a biztonságos talajfogás elsajátítására, hiszen sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy tompítani kell az esést a komolyabb sérülések elkerüléséhez nem csak gyermek, hanem felnőtt korban is.

Milyen képességeket fejleszt a judo?

A judo segít a képi gondolkodásban, vizuálisabbak lesznek a gyerekek társaiknál. A mindennapos tevékenykedéseik során a jobb agyfélteke működését egyensúlyba hozzák a ballal. Így könnyebben tudnak logikai szinten gondolkodni, ami segít a tanulásban és a későbbi életükben is nagy hasznukra válik. Lelkileg megerősít és önfegyelemre tanít.

A szellemi képességek mellett a judo fejleszti az erő-és állóképességet, valamint a koordinációs képességet. Sok dobásból tevődik össze a sportág, így az egyensúlyérzék elengedhetetlen, ami folyamatosan fejleszthető az edzések segítségével.

Kinek ajánlott?

A judo kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlott. Gyermekkorban már akkor is látványos fejlődést lehet elérni, ha csak pár évig űzi a gyermek ezt a sportágat. Sokan váltanak a cselgáncs után más mozgásformára, melyekhez a judo által már elsajátítják az alapokat, és sikeresek tudnak lenni más sportágakban.

Felnőtt korban sem késő elkezdeni, de itt már inkább egészségmegőrző szerepe van, valamint fontos lehet az idősebb korosztály részére is az eséstechnikák elsajátítása, amire kiváló egy judo edzés.

Mennyire sérülésveszélyes sport?

Ahogy minden sportágban, a judóban is fennáll a sérülés veszélye. A helyes eséstechnikák elsajátítása mellett kisebb a sérülések veszélye.

A veszélyesebb technikákat, mint a karfeszítés vagy fojtás, felnőtt korban tanítják és alkalmazzák, az edzéseken és versenyeken pedig kiemelt figyelmet fordítanak az edzők és versenybírók a szabályos küzdelem betartására.

Milyen költségekkel jár?

A judo kezdőként nem számít költséges sportágnak. Az egyesületek részére havi tagdíjat kell fizetni az edzésekért, ami 5000 Ft környékén mozog. A sportághoz szükséges beszerezni a judo ruhát, mely a nagyobb sportboltokban is kapható. Amennyiben erre nincs anyagi lehetősége a családnak, érdemes az egyesületnél érdeklődni, hogy tudnak-e felajánlást biztosítani a gyermek részére. A legtöbb egyesület havi szintű támogatást kap a versenyeztetésre, edzőtáborokra, így kedvező áron, vagy akár ingyen tudnak versenyekre, táborokba járni a gyerekek.

Klubkeresőnkben megtalálható minden egyesület, ahol judo oktatást tartanak, így könnyen kiválaszthatod a hozzád legközelebb eső klubot.

Forrás: Moldoványi Tibor: Képességfejlesztés és sportválasztás, Wikipédia

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!