Ahogy a legtöbb ember jelenleg, úgy a futballsztárok zöme is vesztegzárban tölti mindennapjait. Vajon a legnagyobb csillagok mivel kötik le a figyelmüket a négy fal között, tudnak-e bármit is tenni a járvány megfékezése érdekében és kapta-e el már közülük bárki is a vírust? Színes kitekintő összeállításunkból kiderül.

Futótűzként söpör végig Európán is a Kínából induló koronavírus-járvány: gyakorlatilag nincs olyan iparág, amely ne sínylené meg ezt az időszakot – ez alól természetesen a sport, azon belül pedig a labdarúgás sem kivétel. Szünetelnek a legnépszerűbb pontvadászatok, de Bajnokok Ligája-döntőt és Európa-bajnokságot sem rendeznek idén.

Néhány hete kevesen hitték volna, hogy Ronaldo, Messi vagy Neymar nem valamelyik sportcsatorna összefoglalójában tűnik majd fel legfrissebb győztes gólja ünneplése közben, hanem otthonában fog egy wc papír gurigával dekázgatni mérkőzés helyett… Márpedig jelenleg itt tartunk: karanténba vonultak a legnagyobb futballsztárok is, hogy ott vészeljék át az egyre súlyosbodó járványhelyzetet – remélhetőleg fertőzés nélkül.

Daniele Rugani, a Juventus olasz válogatott védőjének nem sikerült elkerülnie a megbetegedést, a kontinens egyik első ismert fertőzött labdarúgójaként „nyitotta meg” a sort, majd szép lassan követték társai is: csapattársa, az argentin Paulo Dybala, valamint a korábbi legendás Milan-bekk, Paolo Maldini és fia szintén pozitív-tesztet produkáltak, szerencsére mindannyian jól vannak és otthonukban gyógyulnak. Sőt, akadnak, akik már fel is épültek az betegségből: Callum Hodson-Odoi, a Chelsea tehetséges szélsője néhány nap alatt szinte tünetmentesen vészelte át ezt az időszakot, de Mikel Arteta, az Arsenal trénere is túl van a nehezén.

Dybala és kedvese jókedvűen, otthonuk kertjében lábadoznak a betegségből (forrás: instagram.com/paulodybala)

Nem volt azonban ilyen szerencsés a spanyol másodosztályban szereplő Elche 31 esztendős brazil légiósa, Jonathan de Jesús, akinek a szervezetét alaposan próbára tette a fertőzés. „Sokat szenvedtem, egyáltalán nem volt erőm. Az egész azzal kezdődött, hogy lázasnak éreztem magam, nagyon kellemetlen volt. A fejem rendkívül fájt, de először azt hittem, csak migrén, utána viszont a testemre is átterjedt.” – kezdte mondandóját a támadó. „Azt mondták, hogy ezek a koronavírus tünetei, ezért gyorsan csináltassak tesztet, ami végül pozitív lett. Nem tudtam edzeni, mert nagyon legyengültem, főleg az első három napban. Sokat szenvedtem. Semmi erőm sem volt. Amikor elmentem zuhanyozni, majdnem kidőltem a fürdőszobában. Ez a vírus nem vicc. Sportoló vagyok, mégis rengeteget szenvedtem, akkor képzeljenek el egy idősebb embert. Ezért kell átgondolni ezt Brazíliában, mivel ott még sokan nem veszik komolyan a vírust.” – zárta történetét az azóta már felépült focista. 

Természetesen nem csak Dél-Amerikában, hanem Európában is komolyan kell venni a járványt – és szerencsére a labdarúgásban valóban szigorúan szabályozzák is a jelenlegi helyzetet. A legtöbb klub karantént rendelt el az állományába tartozó valamennyi foglalkoztatott számára, amely alól a futballisták sem kivételek. Bár, Mason Mount, a Chelsea ifjú angol válogatottja talán azt hitte, rá nem vonatkoznak a szabályok: a minap egy szurkoló kapta lencsevégre, miközben a csatár egy londoni parkban focizik a barátaival. A csapat vezetői reagáltak is: állításuk szerint emlékeztetni fogják a fiatal focistát, hogy mi is lenne ilyenkor a kötelezettsége…

Szerencsére Mounttal ellentétben a futballvilág példaképei valóban úgy viselkednek most, hogy az bárki számára követendő lehet: otthon maradnak és a családjuk körében igyekeznek minél hasznosabban tölteni az idejüket. Kevin de Bruyne, a világ talán jelenleg legkreatívabb középpályása például a szezon során igencsak igénybe vett lábait próbálja karban tartani, edzőtermi súlyok, tárcsák híján gyermekei segítségével, őket emelgetve. 🙂

View this post on Instagram

Creative legday with the kids @lacroixmichele 😂

A post shared by Kevin De Bruyne (@kevindebruyne) on

A belga varázslón kívül másnak is akad edzőtársa: Robert Lewandowski, a Bayern München gólvágója kislányát hívta segítségül a fekvőtámaszhoz.

A lengyel gólzsák és kislánya erősítés közben (forrás: instagram.com/_rl9)

A két legnagyobb ikon, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is önkéntes vesztegzárba vonult, ráadásul mindkét futballsztár tevékenyen részt vesz a járvány megállításában is. A hatszoros aranylabdás argentin zseni egy barcelonai kórház, illetve egy argentin egészségügyi központ számára adományozott 1-1 millió eurót, a portugál klasszis pedig egy portói kórházat támogat anyagilag és különböző orvosi eszközökkel, illetve, amennyiben hinni lehet a sajtóban megjelent híreknek, két luxusszállóját is átalakíttatta karantén kórházzá (bár ezt több helyütt is cáfolták).

Ronaldo is otthon marad és saját edzőtermében tartja karban magát (forrás: instagram.com/cristiano)

A világ futballjában nem csak a játékosok járnak élen a járvány elleni küzdelem során, hanem neves edzők is. Az elmúlt évtized két legsikeresebb szakvezetője, Pep Guardiola és José Mourinho is tanúbizonyságot tett emberi nagyságáról: a spanyol mester egymillió eurót ajánlott fel egy katalán alapítvány számára, amely védőfelszerelésekre, maszkokra, kesztyűkre és lélegeztető gépek vásárlására fogja fordítani az összeget, míg portugál kollégája önkéntesként vett részt egy olyan londoni segélyszervezet munkájában, amely a járvány miatt otthonukból kimozdulni nem tudó időseknek szállít ételcsomagot.

Itthon sem rózsás a helyzet, az összes bajnokság szünetel, a labdarúgók pedig otthonukban igyekeznek „kibekkelni” ezt az embert próbáló időszakot. Külföldön szereplő honfitársaink közül akad olyan válogatott futballista, aki Iránban (Koman Vladimir) és Cipruson (Lang Ádám) ragadt, távol a családjától, Adorján Krisztián és kedvese pedig az európai gócpontként emlegetett Észak-Olaszországban töltik „szobafogságukat” – szerencsére egyelőre egészségesen. Az egyesült államokbeli Kansas Cityben profiskodó Baráth Botond és Sallói Dániel ugyancsak karanténban vannak, bár a világhálóra feltöltött videójuk alapján olykor egy házi lábtenisz-csata erejéig átugranak egymáshoz.

Németországi „kolóniánk” tagjai közül az RB Leipzig hálóőre, Gulácsi Péter 5 millió forinttal támogatja a fővárosi Szent László kórházban dolgozók emberfeletti munkáját, míg a mainzi Szalai Ádám alapítványán, a Játékidőn keresztül már eddig is rengeteget segített főként beteg gyermekeknek és rászoruló családoknak.

Itt tartunk tehát most, március 27-én. Egy biztos: ahogy a nagyvilág, úgy a sportélet is megsínyli ezt a borzalmas időszakot. Aki csak teheti, maradjon otthon, hogy néhány hét, esetleg hónap múlva újra izgalmas sporteseményeket, telt házas rangadókat láthassunk, hatalmas góloknak tapsolhassunk és hétfő reggel, a munkahelyeken ismét a hétvégi eredmények megvitatása lehessen a nyitótéma. Hiszen a sportnak erről kell (ene) szólnia.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!