Mindössze ennyi lenne a hosszú élet titka? Szeressünk élni? Keleti Ági néninél jobb példát, Nála hitelesebb alanyt keresve sem találnánk, ha a hosszú, sportos élet féltve őrzött titkának rejtélyére szeretnénk választ kapni. Ági néni egy lépéssel közelebb hoz minket a megoldáshoz, azonban cselekednünk már Nekünk kell. A frissen Újpest díszpolgárává avatott tornászlegendával beszélgettünk.

A Nemzet Sportolója. Ötszörös olimpiai bajnok tornász. A magyar tornasport legeredményesebb versenyzője. 99 évesen a legidősebb élő olimpiai bajnok.

Keleti Ági néni egy igazi legenda, akire csakis felnézni lehet és mindenképpen érdemes tanulni tőle. Hogyan érte el ezeket az elképesztő sikereket? Mi az oka annak, hogy ennyi kivételes címet birtokol? Az Ő élettörténete valódi inspirációt jelenthet bárki számára, aki „szeret élni”, aki szeret sportolni, aki szeret nevetni és pozitívan, előremutatóan gondolkodni.

Az „én sportágválasztásom”rovat kérdéseihez hasonlóan Ági nénit is interjúra kértük, Vele azonban mindazok mellé, személyéhez, életviteléhez, eredményeihez illő és hű témákról is beszélgettünk. Amellett, hogy Ági néni önmagában különleges és kivételes, válaszai bár egyszerűnek hatnak, mégis annál mélyebb jelentést hordoznak magukban.

Hogyan talált rá a torna sportágra, miért ezt választotta?

„A szüleim zenésznek szántak, de mivel nagyon mozgékony gyerek voltam, nem ültem meg egy helyen, ezért elkezdtem sportolni, de a tornában voltam a legügyesebb.”

Sportolt már valamit a torna előtt is vagy űzött akár azzal párhuzamosan más sportágat?

„Nagyon sok sportágat űztem, síeltem a Mátrában, túráztam a Börzsönyben, eveztem a családdal és úsztam a Dunakanyarban is.”

Miért tartja fontosnak az állandó testmozgást korosztálytól függetlenül? Mi a „hosszú, sportos élet” titka?

„A mozgás az élet alapja, csak az lesz hosszú életű, aki mozog, hogy mit az mindegy is. A másik nagyon fontos titok, hogy szeresse, amit csinál, legyen az bármi az életben.”

Milyen tanácsokkal látná el a sportágválasztás előtt állókat? Mire érdemes odafigyelniük a gyermekeknek és/vagy szüleiknek?

„Mindig olyan sportágat kell választani, ami a gyermek testi és szellemi fejlettségének megfelelő. Ez azért fontos, hogy legyen sikerélménye a gyermeknek, ha ez viszont már nincs, akkor kell egy másik sportág után nézni. A lényeg, hogy amikor nem tanul, akkor mozogjon.”

A Nemzet Sportolója, ötszörös olimpiai bajnok tornászunk az interjú végén több személyes történetet is megosztott Velünk, melyben kitért például egy olimpiáról való távolmaradás okára, a mindennapos testmozgásra és még étkezési szokásaira is.

„Sportolóként mindig nagyon sokat erősítettem magam, soha nem volt súlyproblémám. Mégis 1948-ban, az utolsó edzésen sajnos megsérültem, ezért nem tudtam elindulni a londoni ötkarikás játékokon. Az 1952-ben Helsinkiben és az 1956-ban Melbourneben megrendezett olimpia azonban kárpótolt, összesen 10 érmet nyertem, ebből 5 aranyat.

Januárban már 100 éves leszek, de a mai napig minden reggel tornázom. Naponta többször étkezem keveset, nagyon szeretem például a halat, a gyümölcsöt és a párolt zöldségeket.

A belvárosban lakom Lindával, a házvezetőnőmmel, aki nagyon jól főz, és sokat sétálunk együtt.

Végül, én azért élek ilyen sokáig, mert MERT SZERETEK ÉLNI.”

Keleti Ágnes augusztus 28-án több elismerő címe mellé (MOB Olimpiai Aranygyűrű, MOB-érdemérem, Prima Primissima-díj, Pro Urbe Budapest-díj, Nemzet Sportolója) egy újabbat is begyűjtött. Az ötszörös olimpiai bajnok tornász kiváló sporteredményeiért és a tornászképzésben nyújtott teljesítményéért díszpolgári címet kapott Újpesten.

Szívből gratulálunk és további jó egészséget kívánunk!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!