A múlt héten, Budapesten megrendezett birkózó Európa-bajnokságot Bácsi Péter, a hazai szövetség szakmai igazgatója értékelte az M4 Sport Sporthíradó című műsorában. Az Eb-n fantasztikusan szerepeltek a magyarok: 2 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérem lett a mérlegük.

“A kilenc magyar érem óriási teljesítmény, a versenyzők által bemutatott birkózás pedig rácáfolt arra az aggodalmunkra, amit a sorsoláskor éreztünk” – mondta Bácsi Péter, utalva arra, hogy a magyar indulók közül többen meglepetést okoztak szereplésükkel, esélyesebb versenyzőket győztek le. Ehhez kellett a hazai közönség elsöprő lelkesedése.

“Próbáltuk az Eb előtt elmondani a versenyzőinknek, hogy ne érezzék nyomásnak a hazai közönség buzdítását, inkább hagyják, vigye őket előre a sok szurkoló jelenléte. A csapat nagy részére jó hatással volt a hazai pálya, de nyilván voltak olyanok, akiket inkább nyomasztott a hazai közönség előtti nagyobb bizonyítási vágy.”

Bácsi Péter a kötöttfogásúakkal kapcsolatban azt mondta, hogy “magasra tették a mércét”, természetes, hogy ezentúl “mindenki ugyanilyen szereplést vár majd tőlük”, ugyanakkor az őszi világbajnokságig még rengeteg idő van, a fő cél pedig változatlanul az, hogy minél több magyar birkózó legyen ott a párizsi olimpián.

“Fritsch Róbertet például még soha nem láttam ilyen jól birkózni, céltudatos, higgadt és elszánt volt, világklasszis teljesítményt nyújtott” – mondta Bácsi. A szabadfogásban aranyérmes Muszukajev Iszmailról szólva kijelentette, hogy a 65 kilogrammosok között aranyérmes birkózó elképesztő fölénnyel győzött. A női indulók szerepléséről elismerően beszélt, egy érmet várt a szakvezetés, kettő lett belőle, két bronz, aminek nagyon örülnek.

A budapesti birkózó Európa-bajnokságon kötöttfogásban Fritsch (72 kg) aranyérme mellett Váncza István (67 kg) és Vitek Dáriusz (130 kg) ezüst-, Lévai Tamás (82 kg) pedig bronzérmet nyert, szabadfogásban Muszukajev diadalán kívül Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) ezüst-, míg Ligeti Dániel (125 kg) bronzérmes lett, a nőknél pedig Nagy Bernadett (76 kg) és Dollák Tamara (57 kg) egyformán bronzérmet szerzett.

A budapesti Európa-bajnokság érmeseit és helyezettjeit, valamint az őket felkészítő és támogató szakembereket köszöntötte a Magyar Birkózók Szövetség (MBSZ). A versenyzők összesen közel 30 millió forint jutalmat vehettek át.

 

Forrás és fotó: MTI

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!