A Sportágválasztó Magazin új sorozatában hazai élsportolóink vallanak arról, hogyan találtak rá szeretett sportágukra, hogy később annak kiemelkedő alakjai legyenek.

Ezúttal a magyar női kézilabda válogatott bal átlövője, Debreczeni-Klivinyi Kinga állt rendelkezésünkre, hogy megossza Velünk karrierjének kezdeti lépéseit, gyermekkori élményeit a sporttal és a kézilabdával kapcsolatban.

„Egészen kiskorom óta, mondhatjuk úgy, hogy a sportban élek, hiszen anyukám mindig vitt minket valahova a nővéremmel együtt, hogy sportoljunk. Így már az általános iskola előtt úsztam, ritmikus sportgimnasztikáztam, tornáztam és teniszeztem is. A kézilabda iránti „szerelem” a sportiskolában kezdődött, anyukám is kézilabdázott, a testnevelő tanárom pedig edzőként tevékenykedett ebben a sportágban, így automatikusan kézilabdázni kezdtünk az órákon, majd én később, egyesületi szinten is ezt folytattam.”

Nővérével, Kittyvel 6 évig játszott együtt az iskolás éveikben, ekkor még Kinga balszélsőt, nővére pedig mellette bal átlövőt játszott. „Először szélsőt játszottam, mert kicsi voltam, aztán hirtelen megnőttem – bár most sem vagyok egy klasszikus átlövő alkat – és egy poszttal beljebb kerültem. Apukám nevetett is, hogy milyen pici vagyok és átlövőt játszom, de végül ott ragadtam.”

Kitty így emlékszik a gyermeki Klivinyi Kingára: „Kinga volt mindig is a hebrencsebb, vakmerőbb kettőnk közül, de nagyon akart jó lenni, már akkor. Céltudatos és elhivatott volt a sport iránt, határozott elképzelései voltak a jövőjével kapcsolatban.” Ezt a kijelentést Kinga is csak megerősíteni tudta, hiszen már 10-12 évesen eldöntötte, hogy profi és válogatott játékos szeretne lenni.

Hogy Kinga szerint hogyan érdemes sportágat választani, mit tartsanak szem előtt a gyermekek és szüleik a nagy döntés előtt?

„Mindenképpen olyan sportágat válasszanak, amiben jól érzik magukat és örömüket lelik abban. Szerintem az kevésbé számít, hogy tehetséges legyen az adott sportban, az sokkal fontosabb, hogy szorgalmas legyen, kitartó és sokat dolgozzon a sikerért. Én természetesen a csapatsport mellett teszem le a voksomat, hiszen egy közösségben barátokra is lelhet.”

Debreczeni-Klivinyi Kinga és Háfra Noémi a Nagy Sportágválasztón
FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!