Idén is megrendezik a Kolonics György Emlékfutást. A fiatalon elhunyt legendás kenusról elnevezett versenynek minden évben október 23-án ad otthont a Népsziget, az esemény pedig minden évben sokkal többről szól, mint futásról. Kolóra és Koló futáshoz fűződő viszonyára Hüttner Csabával emlékezünk, aki jelenleg a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, régen pedig Kolonics György versenyzőtársa volt.

„A kenusok általában jó futók, Koló a közepes futók közé tartozott – kezdte Hüttner Csaba. – A nyári időszakban, amikor már minden nap vízre tudtunk szállni, nem futottunk. Tavasszal még olykor húzódzkodtunk és erősítettünk, de ahogy közeledtek a versenyek, az erősítések és elmaradtak, csak olykor a húzódzkodások maradtak meg.

Az őszi, téli szezonban pedig, amikor a hideg miatt nem tudtuk vízre szállni, alapoztunk. Sok változatosság nem volt a felkészülésünkben, vagy úsztunk, vagy futottunk. Azt utáltuk, amikor a hét első négy napján is úszás volt, néhai edzőnk, Ludasi Róbert ilyenkor napi minimum 6000 méterben szabta meg a penzumot, a hét második felére teljesen kész voltunk.

Amikor három úszás és két futás volt a héten, azt szerettük, a futás is kivett belőlünk, de nem annyit, mint az úszás. Itt sem volt annyira változatos a program, a Haraszti- vagy a Gubacsi-hídhoz futottunk el, ez olyan 10-11 km volt, vagy 10-szer 1200 métert futottunk időre. Na, ebben Koló már jobb volt, mint a sima, hosszabb távú futásban.

Nagyon becsültem benne, hogy annak ellenére, hogy nem volt annyira jó futó, a Bécs-Budapest Szupermaraton utolsó szakaszát rendre megfutotta. Ez mindig október 23-án volt, ezért rendezik minden évben ezen a napon a Kolonics György Emlékfutást is. Én nyolc alkalommal voltam futóváltó tagja, háromszor követtem a mezőnyt kerékpáron, Koló is rendszeres résztvevője volt ennek a legendás futógálának.

Az alapozó időszak futásai korán reggel voltak, gyakran nagy hidegben. De Koló sosem hagyott ki egy edzést sem. Nem volt jó, de a szorgalma töretlen volt. Saját célokat tűzött ki a saját korlátaihoz mérten, és ő ezekért a saját bejáratú célokért harcolt, amit mindannyian nagyon becsültünk benne.”

Az idei Kolonics György Emlékfutáson ugyanúgy rajthoz állnak Koló barátai, mint az előző években. A kivetítőkön pedig a fiatalon elhunyt, kétszeres olimpiai bajnok kenus életének fontos állomásai elevenednek meg. Három távon lehet rajtolni (2,4 km, 11,5 km, 21,1 km), a befutó érem és a póló idén is nagyon egyedi és ízléses.

Mindenkit várunk szeretettel, nevezni az alábbi linken lehet:

https://bbu.hu/kolonics-gyorgy-emlekfutas/

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!