Sebességmámor, önismereti tréning és örökre szóló ember-állat barátságok. Sok más felejthetetlen élmény mellett ezekben is részed lesz, ha a kutyasportok közül választasz edzésformát magadnak. A Sportágválasztón bemutatkozott mozgásformákról és lebilincselő kutyás kalandjairól mesélt nekünk Horváth János, a Magyar Kutyasport Szövetség sportigazgatója, aki Alaszkát is bejárta kutyaszánon.

– Több sportággal is jelen vagytok a Sportágválasztón. Miket próbálhatnak ki az érdeklődők, és melyik mozgásformának mi a lényege?

– A Sportágválasztón ún. húzósportokat mutatunk be. Kutyáink között van olyan, amelyik alkalmas a havas körülmények közötti szánhúzásra, de sok drylandes, off snow-s kutyánk is van, akik hómentes szezonban versenyeznek – itt leginkább velük találkozhatnak a látogatók.

Három sportágat hoztunk. Az egyik a canicross, ami nem más, mint kutyás futás. A kutya hámját összekötjük egy beülővel, amit a humán sportoló visel, és együtt futunk. Igazán nagy élménnyé teszi ezt, hogy a kutya mindig gyorsabb, mint az ember, még egy jamaikai futóval összehasonlítva is. Így értelemszerűen felgyorsítja a futó mozgását is. Jó kutya és jó futó esetén pedig ez akár 1 km-en belül 1 perc (!) időjavulást is eredményezhet.

A másik kipróbálható sportág a scooter. Itt egy nagy tereprollert húz egy vagy két kutya, miközben a versenyző tolja azt. Kicsit olyan, mint a sífutás. A sebességélmény itt is magával ragadó.

A harmadik dryland sportág pedig a bikejöring, amikor egy mountain bike-ot húz egy vagy két kutya, ahogy a csövön kifér.

– Ha a kutya ennyivel gyorsabb, mint az ember, akkor nem balesetveszélyesek a sportágaitok? Hiszen bármikor elránthatja az állat az embert.

– Nem, mert fokozatosan tanulunk. Olyan ez, mint az autóvezetés: amikor beiratkozol az autóvezetői tanfolyamra, akkor sem egy Ferrari Testarossán kezdesz rögtön gyakorolni. Az egyik legfontosabb dolog megérezni a megfelelő súlypontot. Futni ugyanis leginkább mellkasból szoktunk, itt viszont csípővel kell, ami masszív törzsizomzatot igényel. Ezt fokozatosan megerősítjük a gyakorlás során.

Nyílt canicross edzés az őszi Sportágválasztón

– Mi az, amitől a leginkább szerethetőek a kutyás sportok?

– Elsősorban azért, mert egy egységet alkotunk: én és a kutya, ez pedig szélesíti a látókörömet szó szerint és átvitt értelemben is. Ő az én szemem, én pedig az ő agya vagyok, belehelyezkedünk egymás nézőpontjába, hiszen szorosan együtt kell működnünk. Ezen a téren az emberi verbalitás a kulcs, mert verseny közben nincs manuális kontaktus. Nagyszerű érzés, hogy pozitív értelemben ura vagy valaminek – ami főként azt jelenti, hogy tudod uralni saját magadat. Ez egy nagyon ősi dolog ember és kutya számára is. Hiszen a kutya futóragadozó, aki ilyenkor tulajdonképpen vadászik. Csak a végén a jutalom nem az, hogy ledöfjük az antilopot, hanem hogy megölelgetjük a kutyát és együtt játszunk.

– Speciálisan kiképzett kutyákról van szó?

– A versenykutyák esetén igen, a canicross viszont abszolút tömegsport, ezért gyakorlatilag minden kutyával lehet művelni. Talán a tacskó kevésbé alkalmas rá, de egy yorkshire terrier, egy pincser vagy akár egy csivava is nagyon tud kotorni! A kisebb kutyák mögött persze értelemszerűen nincs meg a nagy tömeg, tehát nem tudnak igazán húzni, de az akarás bennük van, hiszen a kutya számára a futás természetes.

Jó tudni egyébként, hogy kutyát póráz nélkül a magyar jogszabályok szerint sok helyen nem lehet futtatni. A canicross-szal viszont teljesen biztonságosan tudom őt lemozgatni – és persze magamat is. Ha a kutya húzza a gazdáját, az olyan erős fizikai aktivitás, ami lemozgatás szempontjából überelhetetlen.

– Mennyire elterjedtek a kutyás sportágak Magyarországon?

– Én több mint 32 éve csinálom, és ott voltam a kezdetekről, szóval kb. 3 évtizede vagyunk jelen az országban. Versenyeket is rendszeresen rendezünk. Mégsem annyira populárisak a sportágaink, mint a környező országokban. Pedig Európában kifejezetten kutyás nemzetnek számítunk, nálunk van talán a legtöbb kutya. Sokat számít, hogy régóta jelen vagyunk a Sportágválasztókon is. De bőven van hová fejlődni, amíg például Brüsszelben vagy Londonban alkalmanként több százan vesznek részt egy-egy kutyasportversenyen, hiszen mint említettem: tömegsportokról beszélünk.

A kutyasportok iránt érdeklődő gyerekekből idén sem volt hiány 

– Mennyi érdeklődő volt a Sportágválasztón?

– Pénteken rengeteg, mert akkor jöttek főként az iskolai csoportok. Folyamatosan 100–150 gyerek vette körül a standunkat, és míg sok sportágat először csak messziről figyeltek a gyerekek, nálunk elég hamar aktívan bekapcsolódtak. Sokszor nem is láttam a kutyákat tőlük. A gyerekek számára nagyon sokat tudnak adni a sportágaink, hiszen a másik élőlény iránti tiszteletre és bizalomra nevelnek, ez pedig nagyobb tiszteletet és bizalmat alakít ki bennük a felnőttek és a társaik iránt is. De ezt az állatasszisztált terápiák művelői már régóta jól tudják, hiszen a kapcsolatteremtési és tanulási nehézséggel küzdő gyerekek kiugróan fejlődnek az állatokkal folytatott interakció hatására. Az sem véletlen tehát, hogy a dryland versenyeinken a bölcsistől az ovison át a junior kategóriáig minden gyerekkorosztálynak van helye. De természetesen a küzdőszellemet is megacélozzák ezek a mozgásformák, ami később is jól hasznosítható az életben.

– Mire tanítottak meg téged a kutyák?

– Rengeteg dologra. Bőven volt alkalmam a tanulásra, hiszen éltem Alaszkában is, hogy minél többet megtudjak a kutyasportokról. Akit érdekel, elolvashatja az élményeimet a Határtalanul című könyvemben. A legfontosabb talán a bizalom, amit a kutyáktól tanultam. Tavasszal például egy versenyen, a francia Alpokban egy ún. white outba kerültünk, ami sokkoló élmény. A hóvihar és a köd keveréke: egyáltalán nem látsz és nem hallasz semmit. Ilyenkor nincs mese: az állat érzékeire kell hagyatkozni – ki is vezettek a kutyáim ebből a helyzetből. Ahhoz, hogy legyőzd önmagad, meg kell tanulnod bízni a társaidban. Ha ezt a gyerekeknek is sikerül a kutyasportok segítségével megtanulni, akkor – nagy szavak, tudom –, de talán jobbá tehetjük együtt a világot is.

További információk a sportágakról a Magyar Kutyasport Szövetség weboldalán.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!