Legyél az egészséges táplálkozás bajnoka!

Rengetegszer állítottuk és állítjuk példának sportolóinkat az elvégzett munka, a kitartás, az akarat, a céltudatosság és nem utolsósorban az eredményesség terén. Most a táplálkozás, az egészséges életmód van célkeresztben, mely befolyásolja, sőt nagymértékben segíti is a fentiek elérését, szinten tartását.

Számtalanszor értesültünk már arról, hogy egy sportolónak mennyi lemondással jár a sportolói lét, mennyi mindenre kell odafigyelnie, mennyire szabályszerűek, előre tervezettek a napjai és mennyi munkát kell befektetnie akár az edzések, akár a táplálkozás terén, hogy elérje célját. Ez utóbbiban is érdemes példát venni róluk, hiszen, aki egyszer is megpróbálta már követni az egészséges táplálkozás alapelveit, rájöhetett, hogy a feladat nem egyszerű.

Profi sportolóinknak ezt úgymond „kötelességből” kell nap, mint nap teljesíteniük és bár az alapelvek és alapszabályok adottak, önmaguk genetikája, mentalitása és ismerete mégis átírhatja ezeket és személyessé formálhatja étkezésüket. Néhány ismert sportolót meg is kértünk, hogy osszák meg Velünk táplálkozási szokásaikat, milyen szerepe van az egészséges ételeknek/italoknak étrendjükben, mennyire szükséges odafigyelniük erre, hogyan változik ez edzések előtt és után, verseny – és mérkőzésnapokon.

Debreczeni-Klivinyi Kinga, Európa-bajnoki bronzérmes kézilabdázónk a reggeli étkezés során egyetlen dologra esküszik, mely megadja számára a kellő lendületet a naphoz.

„Minden reggelemet egy tál görög joghurttal benne gyümölcsökkel és granolával kezdem. Figyelek rá, hogy ne tartalmazzon cukrot és semmilyen adalékanyagot. A délutáni edzéseim előtt – általában a tréning előtt 3 órával – tésztát eszem vagy csirkét rizzsel/salátával. A meccsnapokon nincs meghatározva és előírva, hogy mit együnk, de én szeretek ügyelni arra, hogy ilyenkor olyan ételeket egyek, melyek megfelelő energiát biztosítanak a mérkőzéshez, például bolognait vagy csirkemellet. A meccs előtt egy banán vagy energiaszelet szerepel még a „programban”. A konditermi edzések után az én bevált receptem az energiapótlásra, a fehérjeturmix. Nem mondanám, hogy mindig, minden körülmények között odafigyelek az egészséges táplálkozásra, esténként, ha edzés után megkívánok valamit, akkor azért annak néha engedek. 🙂 Amúgy is edzünk annyit, hogy egy-egy „csalás” néha beleférjen. 🙂 ”

Kozma Dominik, világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes úszónk tudatosan osztja be egy napjának étrendjét, bár felesége esetenként élhet vétójogával. 🙂

„Egy átlagos napomon hajnali 5:20-kor kelek, ekkor még nem igazán tudok enni, így egy turmixot szoktam csinálni zabbal, gyümölcsökkel (banán, eper, áfonya, stb.), zöldségekkel (spenót, cékla, répa, stb.), egy kanál fehérjével (kb. 30g) és vízzel, így megvan a reggeli étkezés és a sok vitamin sem kezdi ki a gyomrom. 🙂 Próbálok sportosan, egészségesen étkezni, ami persze nem jelenti azt, hogy sosem csúszik le egy pizza, de leginkább a csirke, rizs és rengeteg zöldség kombinációhoz tartom magam ebédkor, vacsorára pedig csirke salátával a menü. Persze mivel általában a feleségem a szakács, így élhet vétójogával bármelyik étkezésnél. 🙂 Versenynapon annyiban tér el a menü, hogy reggel sokkal kevesebbet eszem, mert úgy szeretek versenyezni, ha üres a gyomrom, de nem vagyok éhes. Így viszont, ha csúszik a verseny egy fél órát is akár, akkor borul minden 🙂 , de utána általában bőségesen ebédelek és a vacsoránál sem hagyom ki a szénhidrátot.”

Karakas Hedvig, világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes judosunk életében kiemelt helyen szerepel a táplálkozás, nem olyan régen vegán étrendre is váltott.

„Sportolóként számomra nagyon fontos a táplálkozás, hiszem, hogy amit beviszek a testembe az növelheti vagy éppen csökkentheti a teljesítményem vagy az egészségi állapotom. Mivel a saját bőrömön tapasztalom, így az élsport után is biztos vagyok benne, hogy kiemelt helyen fog szerepelni az életemben. Nagyon sok tapasztalatot összegyűjtöttem már, hogy egy-egy helyzetben mire van szüksége a szervezetemnek. Sokat tanultam a táplálkozásról dietetikusoktól és e mellett nagyon érdekel is ez a téma, ezért igyekszem önállóan is minél több tudásra szert tenni különböző forrásokból. Négy hónappal ezelőtt váltottam vegán táplálkozásra, nincs előírt napi étrendem, de nagyon figyelek rá, mikor, mit és mennyit viszek be a különböző tápanyagokból. Edzés előtt általában banánt szoktam enni, edzés után pedig mindig növényi fehérjét. Versenynapon főleg a banán, csoki, energiazselé kombinációval dolgozom, izotóniás ital társaságában. Ha a délutáni programba is eljutok egy versenynapon, akkor pedig az által több időm van és be tudok vinni nagyobb mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrátot is, például valamilyen rizses vagy tésztás könnyebb ételt. Nagyon fontos nekem, hogy amit eszek az egészséges és jó minőségű táplálék legyen.”

Berki Krisztián, olimpiai bajnok tornászunk nem éppen a legjobb példa e témakörben, de annál érdekesebb, hogy bevallottan nagyon édesszájú és sosem reggelizik.

„Sokáig nem ügyeltem az egészséges táplálkozásra, viszont mióta a feleségem odafigyel erre és a most 6 éves kislányom megszületett, már én is komolyabban veszem és eszerint tudatosabban étkezünk. Ami talán furcsa lehet, hogy sosem szoktam reggelizni, a vitaminjaim veszem be és egy kávét iszom csak. Előírt étrendem nincs, az edzésem után eszem először „normálisan”, ez olyan délután fél1 körül történik általában. Az esti étkezésem szokott „erősebb” lenni, ekkor van több időm enni és szeretem ezt nem kapkodva tenni. 🙂 Igazából vacsorára azt eszem, amit megkívánok aznap este, ha otthon főzünk, akkor mindig megbeszéljük mi legyen a menü, ha étteremben akkor határ a csillagos ég, például a húsételeket nagyon szeretem. A kalóriákat nem számolom, ledolgozom őket az edzésekkel, úgy gondolom néha „élni” is kell és élvezni a jó magyar ízeket. E mellett nagyon édesszájú is vagyok, ami szintén nem éppen a legjobb példa az egészséges táplálkozásra. 🙂 ”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!