Liu Shaolin Sándort kizárták, oda az olimpiai aranyérme

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyes váltójának bronzérme után Liu Shaoang harmadikként végzett az 1000 méteres döntőben a pekingi téli olimpián. Liu Shaolin Sándor hiába ért elsőként a célba, utólag kizárták szabálytalan előzés miatt.

A pekingi téli olimpián a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában joggal hittünk a éremben: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is bejutott a döntőbe, ahol rajtuk kívül három kínai volt ott a fináléban. A döntő első rajtja sikeres volt, a két magyar a középmezőnyben kezdett, majd Liu Shaoang élre állt, Liu Shaolin Sándor pedig az ötödik helyen haladt. Azonban a vég előtt nem sokkal lefújták a döntőt, a bírók pengeszilánkokat vettek észre a jégen.

A második rajt után Liu Shaolin Sándor kezdett jobban, Liu Shaoang kissé lemaradt. Az utolsó kört Liu Shaolin Sándor kezdte az élen, és bár elfáradt a hajrára, megtartotta az első helyét, de hiába ért be elsőként a célba, végül hosszas videóelemzés után kizárták. Sárga lapot kapott, amit azt jelenti, hogy a mezőny végére sorolták

Ennek következtében a negyedikként beérő Liu Shaoang lett a harmadik, Zsen Ce-vej végzett az élen, Li Ven Lung pedig a második helyen.

A fiatalabb Liu harmadik helye azt jelenti, hogy ez az első téli olimpia, amelyen egynél több érmet nyernek a magyarok, illetve az ő bronza az első magyar egyéni érem téli olimpián ebben a sportágban. Nem ez volt az egyetlen magyar kizárás hétfőn, ugyanebben a számban a negyeddöntőben Krueger John-Henry jutott a kizárás sorsára.

A nők 500 méteres B döntőjében Jászapáti Petra második lett, amivel összességében a hetedik helyen zárt.

 

Fotó: MTI

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!