Lőrincz Tamás arany-, testvére, Viktor ezüstérmet nyert a tokiói olimpián. A birkózónak ez volt az utolsó versenye, nagyon jól sikerült az időzítés. Na, de hogy kezdődött ez a fényes karrier, amelybe az olimpiai aranyérmen kívül belefért még egy világbajnoki aranyérem és négy Eb-győzelem, valamint a tokióival együtt négy olimpia, az az alábbiakból kiderül.

Lőrincz Tamás (a képen balra) és Lőrincz Viktor ( a képen jobbra) nevelőedzője, Pap Ferenc mesélt az Indexnek a kezdeti lépésekről:

„Tamás már az elején kilógott a többiek közül, mármint felfelé. Ösztönösen érezte, hová kell kitámasztani, hová kell nyúlni, fogni, látszott, hogy őstehetség. Csupa olyan finomság, amit nem lehet tanítani (…) Korábban már egy párszor lejött edzésre, de nem tetszett neki, és abba akarta hagyni. Pali bácsi (Fábián Pál) azonban szólt a szülőknek, hogy jön két új, fiatal edző, adjanak nekik egy esélyt. Szóval nagyon kevésen múlt, hogy elmentek egymás mellett, Tamás és a birkózás. De mi nem engedtük. Azonnal láttuk, hogy csiszolatlan gyémánt került a kezünk közé. No de akkor volt még egy buktató, ami majdnem kettétörte Tamás éppen hogy csak induló birkózó-pályafutását. Amikor vége lett az első edzésnek, és bementünk az öltözőbe a fiúkhoz, látom, hogy Tamás dúl-fúl, csapkod. Kiderült, hogy a vadonatúj farmernadrágját, amit épp akkor vett az édesanyja, valaki lelökte a fogasról, és leszakadt a patentja, amivel be lehet gombolni. Ez annyira kikészítette, hogy kijelentette, ő befejezi, többé nem jön le az edzésre. Mondtam neki, hogy hozok egy gombot a következő edzésre, és hoztam is, ő pedig itt maradt nálunk. Attól kezdve nyerte a korosztályos versenyeket, volt olyan év, hogy négy bajnoki címet szerzett, mert szabadfogásban is elindult, továbbá nemcsak a saját korosztályában, hanem eggyel feljebb is.”

Tamás négy évvel fiatalabb öccse, Viktor is csatlakozott a ceglédi birkózóklubhoz, és később ő is elkezdte halmozni a sikereket. Tamás karrierjében az áttörést a 2006-os év hozta meg, junior világ- és Európa-bajnoki bronzérmes lett, valamint 20 évesen megnyerte a felnőtt Európa-bajnokságot is.

Ezt azt jelenti, hogy 15 évig volt a világ élvonalában, 2021-ben ugyanis nem „csak” olimpiát nyert, de a varsói Európa-bajnokságon sem talált legyőzőre.

A sportághoz való kötődését jól mutatja, hogy felesége, Szabó Emese is (Eb-ezüstérmes) birkózó volt, valamint a kislányuk, Dóri megszületése után két évvel érkező kisfiukat az 1936-os berlini olimpiai bajnok birkózó után Lőrincz Mártonnak nevezték el. Sőt, még a beceneve is a birkózáshoz kapcsolódik, a Szöcske elnevezés után lett Szöcsi, a Szöcskét pedig azért kapta, mert olyan gyorsan pattogott már gyerekként is a birkózószőnyegen.

 

Ha van kedved kipróbálni a birkózást, a Nagy Sportágválasztó megteheted szeptember 10-11-én. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, itt tudsz regisztrálni: https://sportagvalaszto.hu/nagy-sportagvalaszto/

 

 

(Fotó: Magyarock) 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!