Már hazai vizeken is hódít a SUP

Már a Balatonon és a Dunán is egyre többször tűnik fel egy korábban sosem látott, érdekes sporteszköz, amelyen állva eveznek. Ez nem más, mint a SUP (stand up paddle), más néven állószörf. Az új sportágról mesélt nekünk Kövér Márton, sokszoros világbajnok kenus, aki az egyre szaporodó hazai SUP-versenyeken is egyik érmet zsebeli be a másik után.

Sportágat váltottál, vagy a SUP csak egy kis kirándulás a kenuzás mellett?

Kialakult nálam pár fájdalmas sportártalom a kenuzástól, ezért idén csak SUP-pal versenyeztem, egy alkalmat kivéve. Ez az egy alkalom az évadzáró maraton volt, ahol sikerült nyernem C1-ben. Azt tapasztaltam az elmúlt időszakban, hogy azokat a deformitásokat, amiket a kenuzás alakított ki a szervezetemben, nagyon jól ellensúlyozza a SUP. Hasonló a hatása, mint a gyógytornának: erősíti a gerinc körüli mélyizmokat, és javítja a testtartást. Ennek is köszönhető, hogy most már jobban érzem magam, úgyhogy tervezem, hogy jövőre újra indulok kenuval is – a SUP mellett.

Miben különbözik a felkészülésed egy SUP-os megmérettetésre, mint egy kenuversenyre? Szerveznek egyáltalán már SUP versenyeket itthon?

Ez éppen most van kialakulóban: idén már volt egy hatfordulós magyar bajnokság, ahol 200 m-en és 3 km-en lehetett indulni, végül pedig összesítették az eredményeket. Ezen a viadalon aranyérmes lettem 3 km-en, 200 m-en pedig ezüstérmet szereztem. Jövőre valószínűleg több és rangosabb versenyre kerül sor. A felkészülés maga szinte ugyanaz, mint a kenu esetében, hiszen nagyjából hasonló izmok mozognak, és a kiegészítő edzések is egyformák. Talán annyi a különbség, hogy mivel a SUP jóval lassabb, ezért másképp kell számolni az idővel.

Kövér Márton

Melyik SUP-os eredményedre vagy a legbüszkébb?

Túl sokat még nem versenyeztem, de nagyon büszke vagyok arra, hogy az évadnyitó Szentendrei-sziget-kerülésen az országban egyedüliként sikerült teljesítenem a 70 km-es távot.

Mennyire népszerű itthon a SUP, hányan vagytok?

Ha lemész a Balatonra egy meleg nyári napon, akkor egyre több felfújható SUP-ot fogsz látni. Sokan játszanak, evezgetnek vele már, de versenyzőből még nagyon kevés van: összesen maximum 10-en vagyunk az országban. A hobbisták pár százan lehetnek, de talán az ezres nagyságrendet is eléri már a számuk.

Ebből az is következik, hogy Magyarországon még nincs megfelelő szakmai háttere a sportágnak? Mindent magatoktól tanultok, és lestek el a külföldi versenyzőktől?

Igen, most tesszük le a szakmai alapokat, és találjuk ki a képzés mikéntjét. Amikor a versenyeken összejövünk, akkor nagy eszmecserék zajlanak arról, hogy mit hogyan lenne érdemes csinálni, és hogy ki mit látott a világban SUP-fronton.

Szükséges-e a SUP-hoz kajakos, kenus vagy szörfös előképzettség?

Nincs szükség különösebb előképzettségre: jó időben, egy szélesebb deszkával bárki el tud boldogulni állóvízen, és élvezhető lesz számára a sportág. Persze az fontos, hogy tudjon úszni, hiszen vízi sportágról beszélünk.

Idén SUP-pal leszel jelen sporttársaiddal együtt a Vizesgálán. Mivel készültök a gálaműsorra?

Egy jópofa bemutatóversenyt fogunk tartani, ahol a sportág technikásabb és látványosabb elemeit mutatjuk majd be, a show kedvéért.

***

A 2018-as Vizesgálán Kövér Márton mellett több mint 30 olimpiai, világ- és Európa-bajnokkal találkozhatnak a vízi sportok barátai november 25-én, a Duna Arénában.

Vásárold meg jegyedet most early bird áron a Vizesgála weboldalán!

Ha Ötpróba-tag vagy, akkor féláron lehet a tiéd a gálabelépő!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!