Miért fontos valakinek, hogy sorra járja a megyéket, és megyénként több ezer iskolással együtt fusson? Szarvas Mátyást kérdeztük a Megyefutásokról, leginkább arról, hogy miért vágott bele, miért áldoz rá időt…

Szarvas Mátyást évekkel korábban ismertem meg, annak kapcsán, hogy futva tette meg a Kéktúrát. Többször. Azt tudtam, tehát, hogy életének szerves része a futás, és személyiségéből is adódóan igazából nem kellett volna meglepjen az, hogy a közösségért is tenni akar a maga eszközeivel. Ha pedig valaki másokért is tenni akar, az egyént egyre inkább középpontba állító világunkban adja magát a kérdés, hogy miért teszi. Erről kérdeztem Szarvas Mátyást.

A Megyefutások az egészségért valóban nagyszerű kezdeményezés, és mint ilyen, időt, energiát igényel. Adja magát a kérdés. Miért teszed?
Exupéry azt mondta a Kis hercegben: „…mert felelős vagy a rózsáidért”. Akár ezért. Vagy azért, mert magam is négy gyermeket nevelek a párommal, és mint sportolók (is) tudjuk: az alapoknál nincs fontosabb egy cseperedő gyermeknél. Vagy azért, mert ismerjük a magyar egészségügyi statisztikákat, a fő halálozási okokat, melyeket tudatossággal meg lehetne előzni. Vagy azért, mert éppen ebből adódóan tudjuk: a megelőzés jóval olcsóbb a tünetek kezelésénél. Vagy azért, mert hazánkban a 7 évesek körében minden negyedik lány és ötödik fiú túlsúlyos és elhízott. Vagy azért, mert… Folytathatnám.

Fontos, hogy tegyünk a gyerekeink egészségéért! (Itt éppen Fejér megyében, futás után)

Hány Megyefutás zajlott le mostanáig? Mennyien vesznek részt rajta?
Öt megyében voltam eddig, Fejér, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, illetve Békés megyékben. Minden megye egy hét, napi átlagban 30-40 km, reggel nyolctól délután háromig. Megyénként nagyjából kétezer gyereket mozgatunk meg. Egyedül futok a települések között, a településeken pedig táblától-tábláig gyerekekkel.

Mátyás a települések között egyedül fut, a településen végig pedig a gyerekekkel együtt

Hogyan vágtál bele? Nyilván nemcsak időt, energiát emészt fel, hanem költségvonzata is van a programnak. Van olyan támogató, aki csatlakozott a kezdeményezéshez?
Annyira, hogy a kezdeményezés igazából nem is az enyém, hanem a hazai gyümölcsben, zöldségben „utazó” támogatóé. A szóbanforgó cég ügyvezetője megkeresett, mint többszörös országos bajnok extrém sportolót, hogy ismert és elismert emberként álljak a jó ügy mellé, hirdessük együtt a magyar gyümölcs, a magyar zöldség fogyasztásának fontosságát, ezen keresztül pedig az egészséges táplálkozást, gondolkodást és életmódot. Hasonló céloktól vezérelve sokszor körbefutottam már Békés megyét, kétszer az Országos Kékkör csodálatosan szép útvonalát, így egyáltalán nem kellett győzködnie, természetesen.

Hajdúhadházon is számos gyerek futott a település egyik végétől a másikig

Miért érzed úgy, hogy erre szükség van?
A ma emberét, a mai fiatalokat, gyermekeinket túl sok inger, információ veszi körül. Feleslegesen nagy tempóban pörög körülöttük a világ, azt hiszik, ez a természetes állapot. Eközben azonban az egyik legfontosabb dologról feledkeznek meg: a nyugodt, céltudatos, egészségcentrikus táplálkozásról. Sok a cukor, a só, a zsír, a cukrozott ital, kevés a tudatosan fogyasztott gyümölcs, zöldség és egészséges pékáru a mindennapi étkezésükben. A lényeg a hüvelykujj pörgetése az okos telefon képernyőjén, minden más háttérbe szorul. Az egészségtudatos étkezés is.
Ezért – többek között. Hiszem, hogy a régi tanítás itt is igaz: a gyermekekben, az emberekben az marad meg a leginkább, amit nem csupán mondanak nekik, hanem amit ők maguk tesznek, cselekszenek. Ezért kóstoltatunk a gyerekekkel magyar gyümölcsöket, zöldségeket, ezekből készült, valóban egészséges magyar gyümölcsleveket. Azt akarjuk, hogy mélyen beépüljön a tudatukba, hogy így adják majd tovább ők is a tanultakat egymásnak és majdan gyermekeiknek.

Pest megyében is örültek a gyerekek a futásnak, az oklevélnek és persze a jó minőségű gyümölcsnek is

Hogy értékeled az eddig megtett utat?
Hiszem, hogy amit teszünk, az nem hiábavaló! Sok ilyen kezdeményezésre, sok ilyen cégre és az ügy mellé álló emberre van szükség ebben a megfélemlített, másfajta értékeket előnyben részesítő világban, országban, ahol tapasztalataim szerint rengeteg saját hasznot kereső és abból profitáló ember van, miközben az igazi lényeg elsikkad: a „szóemberből” a cselekvő emberré válás. Én egyszerűen ezért vagyok itt, hogy a magam eszközeivel tegyek ezért a nagyon nemes, nagyon jó ügyért!

Gratulálunk az eddigi eredményekhez, sok sikert és kitartást kívánunk a továbbiakhoz!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!