Popeye túlfejlett alkarja jól mutat rajzfilmen, de a valóságban ez az egyoldalúság kevés embert villanyozna fel. Márpedig rengeteg olyan sportág van, ami nem egyenletesen terheli a testedet, ezért bizonyos izmok nem fejlődnek eléggé, míg a többiek elhúznak mellettük. A keresztedzés többek között abban segíthet, hogy behozd ezt a hátrányt, bónuszként pedig változatosabbá teszi a napjaidat. 

Mire jó a keresztedzés?

Keresztedzésre általában akkor lehet szükséged, ha van egy fő sportágad, ami hangsúlyosan terheli a tested egyik részét, miközben a többit kevésbé. Tipikusan ilyen például a futás. A keresztedzés tulajdonképpen egy kiegészítő tréning, amit a fő sportágad mellett űzhetsz. Leginkább azért érdemes, hogy a ritkábban igénybe vett izmaidat, ízületeidet is karbantartsd és felzárkóztasd, miközben segíted a leterhelt testrészeid regenerációját. Ezzel ráadásul teljesítményjavulást érhetsz el a fő sportágadban, és felvértezheted magad a sérülésekkel szemben is. Hogy példaként a futásnál maradjunk: ennél a sportnál a lábak mellett nagy szerep jut a törzsizmoknak is, amiket érdemes pluszban is erősíteni a futóedzések mellett. A felsőtestedre pedig azért ajánlott külön gondot fordítani, mert a futóedzéseknél nem ezen van a fókusz, de attól még hasonlóan igényli és megérdemli az átmozgatást, mint az alsótested. 

A jó keresztedzés a mozgás jellegében különbözik a fő sportágtól: más izmokat és ízületeket mozgat meg, mint az, és/vagy ugyanazokat, de másképpen. Fontos, hogy ha éppen az egyébként is leterhelt testrészeidet edzed, akkor a keresztedzés ne legyen olyan kemény, mint a fő edzésed, és hagyj időt magadnak a regenerációra. Tehát lehetőleg ne egy hosszú, kimerítő futóedzés utáni napon próbálj guggolási rekordot dönteni. 

Milyen keresztedzés való neked?

Az, hogy milyen keresztedzés illik hozzád, leginkább a célodtól függ – ami az egyszerű átmozgatástól a komolyabb fejlesztésig sok minden lehet. Dolgozhatsz az állóképességeden, az erőnléteden, a gyorsaságodon, a ruganyosságodon és így tovább – ha figyeled magad, akkor érezni fogod a fő sportágadnál, hol vannak a hiányosságaid. De a keresztedzést nem feltétlenül kell túlgondolni: a saját testsúlyos gyakorlatok például remekül beválhatnak, akár otthoni edzéssel is, vagy esetleg egy közeli utcai kondiparkban. Ilyen a plank, a húzódzkodás, a tolódzkodás, a hasprés, a fekvőtámasz stb., de tipikus keresztedzés a súlyzós edzőtermi tréning is. Regenerációhoz nagyszerű az úszás és a jóga, a törzsizmok edzéséhez pedig a core training vagy a pilates. Emellett fontos szempont lehet a motivációdat illetően a változatosság is: ha a fő sportágad egy olyan alapvetően magányos mozgásforma, mint a futás, akkor miért ne mennél társaságba a keresztedzéseken, hogy egy kis színt vigyél a rutinodba? Ilyenkor jöhet például egy csoportos TRX, pilates vagy spinningóra. Mivel azonban nagyon egyéni igényekről és adottságokról van szó, ezért ha biztosra szeretnél menni, akkor érdemes konzultálnod egy edzővel a témáról, aki testre szabott tanácsokat tud neked adni.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!