Mi okozhat izomgörcsöt, és mit tehetsz ellene?

Ha komolyan veszed a sportolást, akkor talán már téged is ébresztett fel a legszebb álmodból, derült égből villámcsapásként egy elviselhetetlen fájdalom, amit az izmaid hirtelen, akaratlan összehúzódása okozott. Derítsük ki együtt a miérteket, hogy legközelebb elkerülhesd a kellemetlen meglepetést!

Dehidratáltság és elektrolithiány

Sportolás közben izzadsz, ezért szükségszerűen folyadékot vesztesz. Ezzel egyúttal az elektrolitok, vagyis a szervezetedben jelen lévő ásványi anyagok (pl. nátrium, kálium, magnézium) szintje is csökken, ami görcsöket okozhat. Ahogyan az is, ha ugyancsak a folyadékhiány miatt nem áramlik elég vér az izmaidba. A megoldás: ne felejts el eleget inni, szükség esetén akár izotóniás italokat!

Az izmok túlerőltetése

Természetesen a sport arról szól, hogy erőfeszítéseket teszel, és néha akár a határaidat is feszegeted – de nem mindegy, hogy mennyire. Ha túl sokáig túl nagy erővel feszíted meg az izmaidat, akkor felhalmozódik a tejsav a szervezetedben, ami szintén oka lehet a görcsnek. A fájdalmat egyébként nemcsak a sport, de például egy erődön felüli cipekedés is kiválthatja. Ezt segíthet megelőzni, ha tisztában vagy a korlátaiddal, és tiszteletben is tartod őket. Illetve, ha nem hagyod ki az edzés végén a nyújtást. Egy-egy óvatos nyújtó mozdulat egyébként a görcs közben is sokat segíthet rajtad.

Rossz vérkeringés

A görcsöt okozó elégtelen vérkeringést – ahogy arról már volt szó – kiválthatja a folyadékhiány, ami akadályozza a vér megfelelő áramlását. Súlyosabb esetben viszont akár érbetegség is lehet a háttérben. Ezért gondosan figyeld magad: ha a görcseiden a folyadék- és ásványianyag-pótlás, illetve a nyújtás sem segít, akkor a lehető leggyorsabban fordulj orvoshoz!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!

Szeretnék bővebb információt és telefonos megkeresést a rendezvény szponzorációs lehetőségeivel kapcsolatban.

New York Shop

szájhigiéniai prémium termék forgalmazó

A New York Dental cégcsoport több mint 25 éve foglalkozik a magyar fogorvosok és lakosság szájhigiéniai termékeinek forgalmazásával. Az egészségünk elengedhetetlen hozzátartozója a megfelelő szájhigiénia.

6-12 év kor között már kibújnak a maradandó csontfogak. Kiemelten fontos, hogy az egészséges fejlődésük érdekében megfelelő szájhigéniai szokásokat alakítsunk ki. A célunk, hogy támogassuk és ösztönözzük a rendszeres, helyes fogmosás fenntartását a megfelelő termékekkel, különösen, amikor a gyermek önállóan kezd fogat mosni.

Hatalmas öröm számunkra, hogy a New York Shop szájhigiéniai állapotfelméréssel és személyreszabott prémium szájhigiéniai termékekkel segítheti a junior életmódváltókat.