Mindenkit meg lehet tanítani úszni

Egyre több gyerek úszik Magyarországon. Ez elsősorban a Magyar Úszó Szövetség által elindított „Minden gyerek tanuljon meg úszni” programnak köszönhető. Szakemberek szerint ezt a kezdeményezést a mindennapos testnevelés alaposan felgyorsította. Ezen a véleményen van Zubor Attila, a Zubor Úszósuli vezetője is.

„Elindult a kötelező úszásoktatás az általános iskolások számára, és ez sok-sok gyereket hozzásegít ahhoz, hogy megtanulja az úszás alapjait” – mondja Zubor Attila.

A szakember úgy látja, hogy az úszásoktatásra érkező harmadikos kisdiákok 30 százaléka egyáltalán nem tud úszni, további 30 százalékuk már kapott némi képzést ezen a téren, a 40 százalékuk pedig rendelkezik vízbiztonsággal.

„Az iskolánkba szép számmal érkeznek idősebbek is, akik szeretnének jól úszni, de olyanokkal is van dolgunk, akikkel teljesen az alapoktól kell kezdeni. A felnőttek esetében nyilván sokkal könnyebb a kommunikáció. Hamarabb megértik, hogy mire kell törekedni egy-egy tanulási fázisnál, viszont azok végrehajtása nem olyan egyszerű. Összességében úgy gondolom, hogy mindenkit meg lehet tanítani úszni. van akit könnyebben, van akit nehezebben. Személy szerint jobban szeretem a nagyobb kihívást. Amikor kiderül, hogy egy-egy embernél nem lehet alkalmazni a megszokott sémákat és újszerű megközelítésre van szükség. »

 

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!