Monspart Saroltáról nevezték el a margitszigeti futókört

Monspart Sarolta idén áprilisban hunyt el, most novemberben ünnepelte volna a 77. életévét. Az egykori legendás tájfutó, akinek egy kullancscsípés miatt félbeszakadt a karrierje, később a szabadidősport apostolnője lett. Erre emlékezvén róla nevezték el a margitszigeti futókört.

Monspart Sarolta mindenki számára a küzdeni tudás, a kitartás, az életöröm és az energia mintaképe.

Egészen hihetetlen, ahogy káprázatos karrierjét kényszerűségből el tudta engedni. Sokan vagyunk úgy, amatőrök, hogy ha van egy sérülésünk, hosszasan panaszkodunk, amiért ki kell hagynunk néhány hetet.

Saci egy olyan pályafutást hagyott befejezetlenül, amelyben nem csak az első nem skandinávként megnyert tájfutó világbajnoki arany volt kiemelkedő, hanem más kultikus tájfutóversenyek megnyerése, illetve a leggyorsabb akkori európai maratoni idő is. És nem csak, hogy befejezetlen maradt, de a kullancscsípés az életét is veszélyeztette, megérintette a halál, ami akkor még elkerülte, de a fertőzés az egész korábbi életére mozgásában korlátozottá tette.

Ám MoSában nem maradt keserűség. Előbb tájfutó szövetségi kapitányként, majd a szabadidősport elkötelezett híveként tett hozzá sokak teljesebb életéhez, később, amikor elvették a feladatait, talált magának újabb célt, létrehozta a nyugdíjas futóklub-mozgalmat.

Teljesen egyértelmű, hogy a szabadidős futás ma nem lenne az, ami, ha nem lett volna Saci. Ezrek kezdtek el miatta futni, ezreket látott el tanácsokkal, felkészülési tervekkel. Ösztönözte, bátorította a kezdőket és hitet adott a folytatáshoz a haladóknak. Személyes jelenlétével feldobta a versenyek hangulatát, kedvességével, figyelmességével nagy mértékben formálta a futóközeget, amely miatta is lett ennyire egyedi és összetartó.

Eddig a Spari-tájfutó kupa viselte a nevét, illetve a Monspart-díj, immár a margitszigeti futókört is úgy hívják, hogy Monspart Sarolta-futókör. Az amatőr futás origója nem is kaphatott volna méltóbb nevet, mint azét, aki a legtöbbet tette azért, hogy a futás mindenki számára elérhető legyen.

Hiányzol, Saci, de jó érzés, hogy immár hivatalosan is veled futhatjuk a szigetköröket.

 

Fotó: Feledy Botond

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!

Szeretnék bővebb információt és telefonos megkeresést a rendezvény szponzorációs lehetőségeivel kapcsolatban.

New York Shop

szájhigiéniai prémium termék forgalmazó

A New York Dental cégcsoport több mint 25 éve foglalkozik a magyar fogorvosok és lakosság szájhigiéniai termékeinek forgalmazásával. Az egészségünk elengedhetetlen hozzátartozója a megfelelő szájhigiénia.

6-12 év kor között már kibújnak a maradandó csontfogak. Kiemelten fontos, hogy az egészséges fejlődésük érdekében megfelelő szájhigéniai szokásokat alakítsunk ki. A célunk, hogy támogassuk és ösztönözzük a rendszeres, helyes fogmosás fenntartását a megfelelő termékekkel, különösen, amikor a gyermek önállóan kezd fogat mosni.

Hatalmas öröm számunkra, hogy a New York Shop szájhigiéniai állapotfelméréssel és személyreszabott prémium szájhigiéniai termékekkel segítheti a junior életmódváltókat.