Sportolni, mozogni, egészségesebben élni, frissen és fitten tartani magunkat. Biztos, hogy legalább egyszer már Te is kitűztél magad elé ilyen vagy ehhez hasonló célokat. Mi tartott vissza attól, hogy teljesítsd őket? Bármi volt is az, mi most újra motivációt adhatunk Neked.

Úgy gondolod, csak gyermekkorban lehet sportágat választani, megtalálni a megfelelő mozgásformát? Eláruljuk, hogy ez korán sincs így. Sosem késő belevágni az ismeretlenbe, például felfedezni egy konkrét sportágat, mely annyira elnyeri a tetszésünket, hogy a rabjává válunk vagy éppen csatlakozni egy szabadidősport közösséghez és hétvégéről-hétvégére járni az országot. Mindenkit más-más célok motiválnak, hogy megtegye ezt a könnyűnek tűnő, mégis elképesztő kitartást igénylő lépést, de a legfontosabb, hogy önmagunkért tegyük, és önmagunk felé köteleződjünk el.

Felnőttkorban elsősorban a fittség, a frissesség megőrzése és a kondíció szinten tartása az elsődleges. Ezt majdhogynem bármilyen sportággal elérhetjük, legyen az egyénileg (futás, kerékpározás, úszás, stb.), párban (squash, tenisz, tollaslabda, stb.) végzett tevékenység vagy csapatsport (kosárlabda, labdarúgás, röplabda, stb.), melyet megoszthatunk akár kollégáinkkal, barátainkkal egy közös edzés keretein belül, mely így nemcsak az egészségünkért, de a közösségi életünkért is felelhet. A felnőttkori sportolás több okból is vonzó lehet: saját magunk oszthatjuk be az időnket, mi dönthetünk a társaságról vagy éppen annak nélkülözéséről, az edzések mennyiségéről, időtartamáról, jellegéről, intenzitásáról, stb.

Az aktív életmód rendszeres gyakorlása pozitív irányba lendítheti hangulatunkat egy-egy stresszesebb nap után; kellemesen elfáradhatunk, ülőmunka vagy gyakori szellemi tevékenység végzése után; kikapcsolódhatunk és elmerülhetünk saját gondolatainkban, vagy, ha éppen arra van szükségünk, akár el is terelhetjük azokat; illetve növelheti önbizalmunkat egy-egy keményebb edzés teljesítése vagy mérföldkő elérése. És ez még csak a mentális része. Természetesen fizikai jólétünk is nagyban függ tőle: jótékony hatással van a szív – és érrendszerre, fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, erősíti az immunrendszert, fejleszti az izomzatot, stb.

Ezzel együtt van néhány alapvető „szabály”, – kifejezetten a felnőttek esetében -, melyre mindenképpen tanácsos odafigyelni. Ilyen a mértékletesség, a fokozatosság, a túlzott erőkifejtés elkerülése, a túlterhelés és a sérülések biztonságos elkerülése. Ezek mind-mind az életkorra vezethetőek vissza, hiszen még fiatalon jól reagálunk a terhelésre és a szervezetünk többször, nagyobb igénybevételnek is kitehető, addig idősebb korban ez a teljesítőképesség már csökken, a test nem úgy alkalmazkodik bizonyos helyzetekhez és számolni kell annak természetes változásaival is (gyengébb érzékszervek, szívizomzat, stb.).

 A szabadidősport-közösséget elárulhatjuk, hogy nem véletlenül említettük meg már a legelején, hiszen az Ötpróba programsorozat minden egyes résztvevője személyes példaként szolgál Nekünk és szolgálhat mindenki másnak is, hogy igenis teljesíthetőek a bevezetőben említett célok, elérhetőek a nagy vágyak és bármikor megváltoztatható a napi rutin, egy nagyobb, hasznosabb jó érdekében, mellyel magunknak teszünk egy hatalmas szívességet.

AZ ESEMÉNY TÁMOGATÓI

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!