Sporttörténelmi tettet hajtott végre Hárspataki Gábor Tokióban, ugyanis a karate olimpiai bemutatkozásán bronzérmet nyert a 75 kilogrammosok között. Gábor is ott lesz a Nagy Sportágválasztón, gyertek el és találkozzatok vele. A karatéról sensei Tóth Istvánt kérdeztük.

Mit jelent a sportágnak ez a mostani hatalmas siker?

– Rengeteget, hiszen a magyar karate Hárspataki Gábor olimpiai érmével beírta magát a sporttörténelembe, emellett minden eddiginél több emberhez jutott el ezáltal a sportágunk.

Mennyire népszerű a gyerekek körében manapság a karate?

– Főleg a gyerekek körében rendkívül népszerű jelenleg a karate, hiszen Magyarország legtöbb iskolájában működnek karate tanfolyamok, zajlanak edzések. A szülők pedig tisztában vannak a karate értékeivel és hasznosságával, ezért előszeretettel viszik gyermeküket karatézni.

Hány éves korban érdemes elkezdeni?

– A karate egyik sajátossága, hogy kisgyerekkortól egészen idős korig lehet gyakorolni, tehát egészen korán el lehet kezdeni. Léteznek ovikarate edzések is, ahol természetesen játékosabbak az edzések, iskolás kortól pedig teljességgel el lehet mélyülni a karate rejtelmeiben.

Milyen módon tudnak egy kis betekintést nyújtani a sportágba a Nagy Sportágválasztón?

– A helyszínen edzőink teljeskörű tájékoztatást adnak a karate jellemzőiről, meg lehet ismerkedni az alapgyakorlatokkal, és ki lehet próbálni a karatés felszereléseket, az edzést segítő eszközöket.

Az országos lefedettség mennyire jó a karatéban?

– Mivel a karate abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem egy különleges hely- vagy eszközigényes sportág, ezért az ország gyakorlatilag minden pontján lehet karate klubokra és edzésekre bukkanni.

 

Ha szeretnél jobban megismerkedni a sportággal, gyere el a Nagy Sportágválasztóra szeptember 10-11-én, regisztrálni itt tudsz: https://sportagvalaszto.hu/nagy-sportagvalaszto/

 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!