Dr. Barna Anikó reumatológus az egyik kiválasztott a Nagy Életmódválasztó programunkban. Anikó épp a rajt előtt egy kis térdsérülést szenvedett, de hamarosan teljes erővel csatlakozik az edzésekhez is, az előzetes felméréseken már túlvan. Most otthon szobakerékpározik, egy edzés előtti szelfit küldött nekünk: innen indul az egyéves, életmódválasztó kalandra.

Reumatológusként dolgozol, azt mondtad, hogy az életmódváltással a hitelességedet is szeretnéd erősíteni. Hogy látod, erre mennyire van igény? Számít, ha egy orvos példát mutat?

– A pácienseim nagy része eddig is betartotta az utasításaimat, hiszen látták, hogy sokkal gyorsabban gyógyulnak. Egyrészt saját magam megerősítése miatt is van szükség életmódváltásra, másrészt pedig azt gondolom, hogy a tudatos páciensek szeretnek utánanézni a kezelőorvosuknak, hiszen az internet világában erre pár kattintással lehetőség van. Bízom benne, hogy a pozitív példa és a személyes megjelenés sokat számít, hogy még jobban elfogadják a testsúlycsökkentésre vonatkozó tanácsaimat. Elhízottan nehéz azt mondani, “fogyjon le”, ez olyan, mint a tüdőgyógyász, aki cigivel a szájában azt mondja, hogy ”ne dohányozzon!”.

Nem féltél attól, hogy a program nyilvános?

– Már kaptam pácienstől pozitív visszajelzést, aki nagyon drukkol nekem, és hosszasan mesélt az életmódváltásról. Szerintem jó, ha látják, hogy egy orvos is kerülhet olyan helyzetbe, hogy szüksége van életmódváltásra, segítségre, követik az eseményeket és talán az én pozitív példámmal segíthetek másoknak is. Nem könnyű felvállalni önmagamat, biztos érnek majd kritikák, negatív észrevételek, de azokkal nem kell foglalkozni, csak a pozitív, támogató szavakból szabad építkezni.

Mik azok a pontok, amelyeknél a te életmódod elcsúszott? Tud esetleg más okulni a te hibáidból?

– Minden mást helyeztem magam elé, a családomat nagyon szeretem, mindent megteszek értük. Egyre többet dolgoztam is, mert bármilyen fárasztó, mégis nagyon szeretem a munkámat, jóleső érzéssel tölt el, ha segíthetek valakinek. Nem maradt idő magamra, egyre fáradtabb lettem, este vacsora, alvás és “no sport”.

Soha nem is mozogtál semmit?

– Körülbelül tíz éve még szinte napi rendszerességgel edzettem, az utóbbi időben azonban semmit nem sportoltam. A nappaliba rengeteg sporteszközt vásároltam, de hiányzott a motiváció, kampányszerűen edzettem, ami hatástalan. Meg kell találni az egyensúlyt a munka, a család és az önmagamra fordított idő tekintetében, mert erre igenis szükség van, attól nem leszünk önzők, ha magunkkal is foglalkozunk. Ezt meg kell érteni a környezetnek, csak így lehet megteremteni a munka, család, “én” hármas egészséges harmóniáját.

Testileg vagy lelkileg viseli meg jobban az embert egy ilyen, számára kényelmetlen állapot?

– Mindkét területen egyformán. Senkinek sem jó az, ha megváltozik a teste, nem tud úgy öltözködni, ahogy szeretne, ügyeskednie kell, hogy legyen ápolt külseje, és az elhízott állapotához megfelelően öltözzön. Erről órákat tudnék mesélni, hogy milyen nehéz. Testileg is megviseli az embert, mert az elhízás nem csak esztétikai probléma, hanem egészségügyi, életviteli. Nehezebben mozogsz, nem tudsz függönyt cserélni, csak remegve, hogy vajon elbír-e a létra… Vagy nem tudsz anélkül felmenni az emeletre, hogy ne fuldokolnál, hőségben még nagyobb szenvedés. Éjjel nem alszol jól, mert a tokádtól idővel nem kapsz levegőt, a melleid megnőnek és önálló életet élnek, nem beszélve a rengeteg mozgásszervi problémáról és a “gyilkos négyesről”: elhízás, magas vérnyomás, cukor, magas koleszterin. Ez a problémahalmaz az elhízottakat előbb-utóbb biztosan eléri. Úgyhogy ezek a rossz dolgok is motiválóak, ha nem változtatok, látom a jövőt, hogy mi vár rám.

Mit adott az, hogy kiválasztott lettél? Hogy érzed, mi az, ami garanciát jelent a leendő sikeredre? A szakmai stáb, az elszántságod, esetleg még valami más?

– Nagyon meglepődtem, hogy kiválasztott lettem, nem hittem el, amikor felhívtatok, azt hittem, hogy esélyem sincs bekerülni, olyan sokan jelentkeztek. Úgy gondolom, hogy a szakmai csapat, a kiválasztottak összetartozása segíteni fog, hogy végigvigyem ezt az évet, és ne adjam fel később sem. A kiválasztottak lelkesek, és úgy látom, hogy nagyon klasszul fogjuk támogatni egymást, bár földrajzilag távol vagyunk, de az internet összeköt minket. Valamelyik nap valaki közülünk véletlenül elindított egy messenger hívást, azonnal hatan-heten rákapcsolódtunk. Vagyis, a szakmai és az emberi háttér, valamint a magam elszántsága miatt is bizakodó vagyok!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!