Otthoni sport diákoknak és élsportolóknak

A közoktatásban is nagy változásokat hozott a koronavírus terjedése. A diákok határozatlan ideig nem látogathatják az oktatási intézményeket, így minden iskolának át kellett állnia távoktatásra. A távoktatásból nem hiányozhat a testnevelés óra sem, de ennek elsajátításához élsportolóink is segítséget adhatnak.

Az online testnevelés órák megtartása első hallásra nem tűnik könnyen kivitelezhetőnek, de egyre több olyan videós tartalom jelenik meg az interneten, ahol testnevelő tanárok mutatják be az elvégezendő gyakorlatokat, de akár együtt tornázhatunk minden reggel a DVSC Schaeffler kézilabda csapatával is, akik az online tanórák megkezdése előtt mozgatják át a diákokat.

Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk arról, hogyan is működik valójában az online testnevelés óra, megkérdeztük az érintetteteket, valamint Érdi Máriát, olimpiai kvótás vitorlázónkat is, hogy Ő hogyan tartja magát formában a karantén ideje alatt.

Elsőként egy testnevelő tanár számol be Nekünk arról, hogy álltak át az online oktatásra és milyen módon tartják a mindennapos testnevelést a diákok részére.

„Az átállás nem volt egyszerű, de a diákok és a szülők rugalmas hozzáállásával hamar sikerült alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Olyan óratervet állítok össze, amelyet a gyerekek otthon is el tudnak végezni. Leginkább erősítő, gimnasztikai, nyújtó gyakorlatokat kell végezniük, amelyeket videóra vesznek, és úgy küldik el nekem. Ezek alapján kapnak értékelést a feladatok elvégzésének milyenségéről. Az interneten különböző otthon is elvégezhető gyakorlatokat, mozgásformákat lehet találni, mint pl. a jóga. Ennek vannak könnyített verziói is, amiket a gyerekek maguktól is el tudnak végezni, ezekkel tudjuk színesíteni az órákat.”

A megváltozott oktatási rend a szülőket is új kihívások elé állítja. Az új helyzetben a szülőknek tanárokká is kell válniuk, hiszen – főleg az alsó tagozatos gyerekeknek – még sok segítségre van szükségük. A felső tagozatos és középiskolás diákok már képesek önálló tanulásra, de nekik is kell a folyamatos felügyelet, hogy betartsák az előírt tananyag elsajátítását.

Egy olyan szülőt kérdeztünk a ’homeschooling’ tapasztalatairól, akinek alsó és felső tagozatos gyermeke is van, így mindkét korosztályt érintően be tud számolni a kialakult helyzetről.

„Egy 9 és egy 12 éves gyermekem van, akik második, illetve hatodik osztályba járnak. Hétfőn már el tudták kezdeni az otthoni oktatást. A gyerekek a feltöltött anyagok alapján tanulnak és végzik el a feladott gyakorlatokat, amire azért nem mindig könnyű rávenni őket. A testnevelés órák szintén ilyen módon zajlanak, de talán ez, azaz óra, amit mindig szívesen teljesítenek. A másodikos fiamnak készségfejlesztő gyakorlatokat kell itthon végeznie, melyeket levideózunk és elküldünk a tanár részére. A gyakorlatokat napi egyszer kell elvégezni, hogy a „tanítási idő” mely szakában, az ránk van bízva. A hatodikos lányomnál szintén inkább gimnasztikai gyakorlatok vannak, de heti szinten futó mennyiség is elő van írva, amit a panelháznak köszönhetően a lépcsőházban oldunk meg. Én is elvégzem velük a feladatokat, így magamat is formában tudom tartani.”

A kialakult helyzet az élsportolóknak is feladja a leckét. Érdi Máriát, tokiói olimpiai kvótás vitorlázónkat kérdeztük, hogy Ő hogyan oldja meg a napi edzéseket, miután egy elmaradt spanyolországi versenyről hazautazva önkéntes karanténba vonult.

„Március 27-én rajtolt volna a Trofeo Princesa Sofia Mallorcán, ami egy rangos vitorlás verseny, de a járvány miatt eltörölték, így haza kellett utaznunk. Mivel Spanyolországban rohamosan terjed a vírus, hazajövetelem után úgy döntöttem, hogy két hétre önkéntes karanténba vonulok. Tihanyban töltöm ezt az időt egy kis házikóban, ahol folyamatosan edzek és próbálom formában tartani magam.”

Konditerem hiányában Mária otthonában végzi az edzéseket, amiket saját eszközeivel hajt végre.

„Az edzőmmel, Sara Wintherrel, aki most Új-Zélandon van, folyamatosan egyeztetjük az edzéstervet, ennek megfelelően intenzív 50-60 perces erőnléti edzéseket végzek. Van egy kis kert a házhoz, ahol a jó időnek köszönhetően tudok dolgozni. Kézi súlyzó, TRX és fit ball segítségével, valamint saját testsúlyos gyakorlatokkal végzem az edzéseket, de futni és kerékpározni is szoktam, szigorúan egyedül és kerülve az emberekkel való találkozást. A karantén lejárta után bízom benne, hogy a vitorlázni is lesz újra lehetőségem a Balatonon. Nehéz helyzet ez most mindenkinek. Nekem a társaság, ami nagyon hiányzik az edzéseken és a magánéletben is, de ez most egy ilyen időszak, ami reméljük, hogy minél hamarabb véget ér.”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!