Péni István: „Az egész országra szükség van.”

Péni István bár kvótát szerzett az ötkarikás játékokra, de 2021-ig Neki is várnia kell azzal, hogy képviselhesse Magyarországot az olimpián. Fizikai edzéseit otthonában végzi, délelőttjeit a Nemzeti Lőtéren tölti, de szigorúan csak e két helyszín között közlekedik, védve így saját magát, társait és tágabb környezetét. 

Európa-bajnok sportlövőnk, a magyar sportlövőket tekintve az első, a magyar sportolókat összességében nézve pedig a harmadik olimpiai kvótát szerezte meg még 2019 februárjának végén az Újdelhiben lezajlott világkupán. Azóta tovább nőtt olimpiai kvótáink száma, azonban a NOB döntése értelmében a tokiói olimpia új időpontra került, 2021-re halasztották.

Mint minden sportoló, a járványügyi veszélyhelyzet miatt István is kényszerhelyzetbe került a felkészülését tekintve, hiszen nagyrészt otthoni körülmények között kell kihoznia magából a maximumot és megtalálni az egyensúlyt lelkiállapotában, illetve szabadidejének felosztásában.

„Köszönöm szépen, egyelőre minden a legnagyobb rendben.” – kezdte a választ kérdésünkre, miszerint hogyan viseli a jelenlegi krízishelyzetet, de rögtön folytatta is. „Sajnos a hangulatom néha meginog a kilátástalan és felborult sportévemet tekintve, de próbálok fókuszálva tovább készülni az olimpiára, bízva abban, hogy a helyzet megoldódik, ha a lakosság komolyan veszi az intézkedéseket és a szakemberek javaslatait.”

Az interjút megelőzően korlátozva bár, de még a szabadban végezhette edzéseit, azonban ez e héttől kezdve – fizikai tréningjeit tekintve – az otthonára koncentrálódik. A Nemzeti Lőteret bár nem tudja kihagyni programjából, de a hatóság előírásait betartja, szigorúan csak otthona és a Fehér út között közlekedik.

„Az edzés lehetőségeim egyelőre biztosítottak, habár az edzőim nyugdíjas korúak, így ők már csak otthonról, telefonon koordinálják a napjaimat. A Nemzeti Lőtéren az olimpiai  keretnek lehetősége van edzeni. Egyszerre legfeljebb 2-4 fő edzhet. Minden nap nyilatkozunk az egészségi állapotunkról. A lőtér bejáratához automata kézfertőtlenítőt szereltek fel és próbálunk egymástól kellő távolságot tartani az edzések alatt is. A fizikai edzéseimet e héttől már kizárólag a lakásban fogom pótolni. Többnyire saját testsúlyos, törzserősítő, koordinációs és koncentrációfejlesztő gyakorlatokra van szükségem, aminek nagy része otthon is kivitelezhető.”

A szabadidejének eltöltését illetően a legnagyobb nehézséget a szeretteivel kapcsolatos korlátozások jelentik, de a hirtelen felszabadult sok idő esélyt ad számára, hogy néhány olyan tevékenységet gyakoroljon, melyre eddig nem igazán volt lehetősége.

„A szokatlanul sok szabadidőmben végre jut idő olyan dolgokra is, amire korábban mindig csak kevés volt. Tökéletes lehetőség a pakolásra, lomtalanításra, főzésre és tanulásra. A legnagyobb nehézség a jelen és a következő időszakban az, hogy a szeretteimmel is minimalizálni kell a személyes kontaktust. A nagymamámnak a legnehezebb, hogy nem mozdulhat ki otthonról, de ő is elfogadta és mindenben számíthat a családra.”

A veszélyhelyzet legyőzésének receptjét a kitartásban és a közösség erejében látja.

„Mindenkinek üzenem, hogy tartson ki és tényleg vegyék komolyan a javaslatokat, mert az egész országra szükség van ahhoz, hogy mérsékelni tudjuk a társadalmunkat érő károkat. E mellett mindenképp fontosnak tartom, hogy segítsük az időseket!”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!