A Nagy Életmódválasztó programunk tagja, Pékó László örömmel mesél legutóbbi sportos élményéről, a túrázásról, ami persze sokkal több, mint sport. De ezt majd megtudjuk Lacitól is.

“A téltemetés legkiválóbb módja kirándulni az éledő természetbe. Ha mindezt egy megtervezett túra során barátokkal tesszük, kellemes, emlékezetes élményeket gyűjthetünk. Piliscsaba tőlünk 250 km-re van. Mégis ide szervezeték rég nem látott barátaim a hétvégi találkozónkat, hogy mindhárom házaspár egy újabb hazai helyszínnel is megismerkedhessen. Bármennyire is ismerem az őrségi erdőségeket, vagy a bakonyi rengeteget, ezt a tájegységet is egyednek és különlegesnek láttam, már ránézésre is más, mint a többi.

Túrázni mindannyian szeretünk. Ezúttal egy olyan útvonalat találtunk, ami a Klotild-barlanghoz vezet.  A korábban Ördöglyuk néven ismert, védett barlangból egykoron guanót is bányásztak, annak foszfortartalma miatt. Az odavezető út vadregényes, emelkedőkkel, lejtőkkel, gyönyörű panorámájú nyiladékokkal várja túrázókat. Véletlenül éppen egy terepfutó verseny is zajlott akkor, így a szembe jövő versenyzőket biztathattuk is egy darabig. Maga a barlang egy meredélyen található, az oda való feljutás már önmagában artistamutatvány volt, de a lejövetel szinte szenzációszámba ment a társaságunk tagjainál.

Ha nem lett volna mögöttem a több hónapos edzés, a testsúly csökkenés, a koordinációs mozgás- és egyensúly gyakorlatok beidegződése, valószínűleg csak távcsővel néztem volna meg a barlang bejáratát, esetleg a neten egy fotósorozatot róla. Nagyon jó móka volt, egyikünk még a lyuk mélyére is lemerészkedett, ahol pár pici denevérnek adta át üdvözletünket.

Minden túra tanulságokkal teli. Ismeretet szerzünk önmagunk állapotáról, a megpróbáltatások során kiderül, hogyan reagálunk, mit teszünk, ha nehézségeink adódnak. Tiszta, egészséges gondolataink támadnak, sokszor megoldást találunk elhúzódó problémáinkra. Bennem most két dolog fogalmazódott meg, mint a kirándulás tanulságai. Az egyik, hogy jó társasággal a természetet járni messze a legjobb feltöltődés. A másik, hogy én is akarom hallani a túrázók biztatásait, amikor majd szembe futok velük egy klassz terepverseny útvonalán…

Sok frissítő élményt kívánok nektek is a szabad levegőn!”

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!