Sebők Vilmos: Nagy csata lesz a szlovákok ellen

A magyar labdarúgó-válogatott ezen a héten megkezdi a következő Európa-bajnoki selejtezősorozatot. A nemzeti csapat csoportellenfelei: Horvátország, Wales, Szlovákia és Azerbajdzsán. A Sportágválasztó Magazin Sebők Vilmost kérte fel arra, hogy segítsen eligazodni az Eb-selejtezők útvesztőjében. Az első meccs a szlovákok ellen lesz Nagyszombatban. A kezdés: március 21., 20:45.

„Azt gondolom, hogy nagy csatára számíthatunk igazi magyar-szlovák presztízsharc lesz” – kezdte Sebők Vilmos, aki korábban 52 alkalommal öltötte magára a címeres mezt.

„Anno a Bicskei érában volt szerencsém a szlovákok ellen játszani, a Slovan Bratislava stadionjában léptünk pályára, felfokozott hangulatban, az a meccs 0-0-lett. Most is felfokozott hangulatra számítok, de bízom benne, hogy Marco Rossi a szokásos fegyelmezett taktikával küldi pályára a csapatot. Persze az sem hátrány számunkra, hogy a szövetségi kapitányunk ismeri a szlovák labdarúgást, hiszen Rossi korábban a DAC-nak volt az edzője” – mondta Sebők Vilmos.

2016 után

A magyar válogatott hosszú idő után a négy évvel ezelőtti kontinensbajnokságra kijutott, az egyes mérkőzések pedig országos fiestát hoztak. A jelenlegi válogatott célkitűzése is az, hogy ismét a legjobbak között szerepeljen, már csak azért is, mert Budapest az egyik helyszíne lesz az Eb-nek. Apropó helyszín! Ennek a kontinensbajnokságnak hivatalosan Európa a helyszíne, hiszen az Eb-k történetében először összesen 12 országban rendezik meg. A rendező országok: Anglia, Azerbajdzsán, Dánia, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Skócia, Spanyolország.

Az Európa-bajnokságokról

Az első Eb-t 1960-ban rendezték meg Európai Nemzetek Kupája néven. 1968-ban változott az elnevezés labdarúgó Európa-bajnokságra. Legutóbb, 2016-ban Franciaország volt a házigazda, az aranyérmet pedig a portugálok szerezték meg. Portugáliát megelőzően Spanyolország kétszer egymás után nyert Eb-t. A spanyolok egyébként összesen háromszor lettek Európa-bajnokok, akárcsak a németek. Utóbbiak 1972-ben és 1980-ban NSZK válogatottjaként nyertek. Az előttünk álló selejtező sorozatban az UEFA 55 tagállama vehet részt. Koszovó első alkalommal indul.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!