Ha már elméletben mindent tudtok a síelésről; kinek való a síelés, hova menjetek síelni, akkor már csak a gyakorlati tudás marad hátra. Azonban mielőtt elindulnátok a sí-kirándulásra, jó, ha tudjátok mi a kötelező felszerelés, ami nélkül egy lépést, vagy csúszást sem lehet megtenni, ha síelésre kerül sor. Ha a lista minden eleme mellett pipa áll az első csúszások előtt, indulhatsz is!

A kérdés minden esetben felmerül: vásárolni vagy bérelni érdemes a sífelszerelést. Az első alkalmakkor érdemes a bérlést választani és minden alkalommal mást kipróbálni, ezáltal megtapasztalod melyik cipő, síléc a legmegfelelőbb számodra. Illetve vásárlásban annak érdemes gondolkodni, aki évente minimum 10-12 napot tervez síelni, hiszen ebben az esetben a teljes felszerelés bérleti díjai 3-4 szezon alatt elérik egy kezdő felszerelés árát.

A lejtők szelése előtt, azonban tisztázzuk, mire lesz szükséged a sípályán:

Síléc: A tudásodnak megfelelő sílécet használj, hiszen minél hosszabb a síléced, annál nehezebb irányítani. Kezdőként érdemes kb. állig érő lécet választani, hiszen az könnyen fordul, ami jól jön a kanyarodásnál, de elég stabil marad, amikor egy- két pályaszakaszt bátrabban hagyunk a hátunk mögött.

Síbakancs: Az összekötőelemet a síléc és a lábad között, figyelmesen vizsgád meg mielőtt megvásárolnád. A sícipőt csakis sízoknival próbáld fel, hiszen a későbbiekben, úgyis ezt fogod használni a sportolás során. A helyes méret megállapításához kérj segítséget, mert a rengeteg gyártó többféle méretezést használ, amivel a szaküzletek eladói tisztában vannak.

Síbot: Az eszköz, aminél nem az ártól függ mennyire jó, hanem egyedül a mérettől. Akkor ideális a mérete, ha a sílécen állva a botot a markolatánál fogva, az alkarod derékszöget zár be a felkaroddal, vagyis az alkarod vízszintes helyzetben van.

Védőfelszerelés: Hiába tudod magadról, hogy nem tartozol a vadul száguldozó emberek közé, a sípályán nem vagy egyedül, akaratlanul is történhetnek balesetek. Így mindig áldozz a biztonságodra, ezért kötelező felszerelés közé tartozik a sísisak, illetve egy gerincvédő sem árthat.

Síszemüveg/ Napszemüveg: A napszemüveg egyértelműen a napsütéses időben használatos, mert a teljesen fehér, havas környezetben hatványozottan fölerősödik a fény, ami csúszás közben zavaróvá is válhat. A síszemüveg a borongós, csapadékos időben hasznos, mivel ezek a szemüvegek a zárt rendszerüknek köszönhetően nem párásodnak ilyen körülmények között sem.

Kesztyű: Elengedhetetlen a sportolás közben, a kezed melegen tartásához, ezért soha ne felejtsd otthon, mikor síelni indulsz.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!