Soha ennyien nem húztak még futócipőt, mint az elmúlt években. Trendi az egészséges és kisportolt test, elismerést kap az elért eredmény és a megtett kilométerek száma. És ha már futócipő, akkor az legyen nagyon sáros. Az akadályfutó-versenyek divatját éljük.

Kezdődött a Brutálfutásokkal, folytatódott a Spartan Race-szel, közben számos más néven is rendeztek akadályfutást: Bakony Run, Cross Run, Fighters Run, Hunfoglalás, Legion Run, Mud Ran, Military Survivor Run, Őrült futás, Pannon Run, Running Warriors, Mud Run… és biztos van, ami kimaradt. Mindegyikben közös a kihívás, a változatos terep, a feladatok keménysége és a sár – eme sorok írója tapasztalatból ismeri az akadályfutások világát. Rövid és hosszú távok felnőtteknek és gyerekeknek is, Versenyek belföldön, bajnokságok a szomszédos országokban.

A spártai versenyek gyerekfutamain 4–14 éves gyerekek indulnak, ahol ugyanúgy, mint a felnőttek, mászva, ugrálva, lógva kelnek át sáron és vízen. A pálya teljesítése közben segítenek egymásnak és csapatban dolgoznak. A hazai edzőtermek a felnőttek felkészítése mellett gyerek erőnléti edzéseket, akadálytréningeket is tartanak már, amelyek ezekre a futamokra készítik fel a kis spártaiaikat, vikingeket vagy apró ninja és running harcosokat.

A tréner nem mások beszámolóiból ismeri az akadályfutások világát

Jánszki Katalin spartan tréner teltházas felnőtt és gyermek edzéseket tart, Pomázon és Pilisszentkereszten. A sporthoz való viszonyáról, az edzőségről és a spártai gyerek edzésekről beszélgettünk.

– Kati, mikor és hol kezdtél el a sporttal foglalkozni?
– Pilisszentkereszti vagyok, nyolc évesen kezdtem el shotokan-karatézni Pomázon. Igazából ez adta számomra mindenhez az alapot. 20 éves koromig űztem ezt a sportot, és nagyon szerettem. Akkoriban az edzőmet is sokat helyettesítettem. Talán ott volt az első pont, hogy elgondolkoztam rajta, milyen jó tanítani. Aztán a pénzügy felé sodort az élet, de mindeközben modern táncra és néptáncra is jártam. Kipróbáltam rengeteg fitneszirányzatot. Majd jött a kick-box, amihez a karate miatt erős alapom volt. Be kellett látnom azonban, hogy bár nagy szenvedélyem a boxzsák, és imádok ütni-rúgni, a küzdősport mégsem nekem való. Sok sérüléssel járt. Tudom, hogy nem túl nőies sportokat űztem gyermekkoromban, azonban én mégis hálás vagyok. Ezek a sportágak megtanítottak az önfegyelemre és a küzdésre. 2008-ban lettem hivatalosan is edző, másodállásban. Az irodai munka után minden délután elmentem edzéseket tartani. Ez nekem nem munkának számított, hanem hobbinak. Jópár végzettséget szereztem meg: Fight fitnesz-edző, kick-box-edző, ám valami mégis hiányzott.

– Ekkor kerültél kapcsolatba a spártai edzésformával?
– 2013-ben találkoztam először a Bánkúti Gabriella féle spartanirányzattal. Akkoriban itthon még nem volt ekkora elterjedése ennek a szónak, hogy „spartan”! Az akadályfutó versenyek miatt manapság nagyon népszerű Bánkúti Gabi féle edzésmódszert azért választottam, mert minden olyat megtaláltam benne, ami én vagyok: állóképesség, erő, ütés-rúgás, girja golyó. A spartan training szerelmese lettem. Szépen, sorra elvégeztem az összes tanfolyamot: Spartan Fighter, Spartan Girja 1, Spartan Girja 2, Body Weight. Ezt az edzésmódszert használom, mert hiszek benne. A spartan csapatom már negyedik éve versenyzik eredményesen a spartan race-eken. Edzőként nekem velük kapcsolatban is egy dolog a lényeg: látni szeretném, ahogy fejlődnek a vendégeim. Ha fejlődnek, akkor van értelme a munkámnak!

– Amikor a kisfiad a pocakodban volt, akkor is tartottál edzéseket. Nagy pocakkal adtad nekünk az instrukciókat fáradhatatlanul. A saját gyermeked megszületése adott inspirációt arra, hogy a felnőtt spártai edzések mellett spartan kids edzéseket is tarts?
– A gyermekem megszületése óta valóban másképp nézek a gyerkőcökre. A felnőtt edzéseken jártak hozzám gyerekek is, aztán egyre több lett az érdeklődés és egyszer csak kipattant a fejemből, hogy miért is ne próbálnám meg. 2017-ben lettek először gyerek csapataim. Nagy meglepetésemre igen nagy létszámmal.

– Mely korosztály jár az edzéseidre?
– A gyerekedzésekre 4 éves kortól járnak, a legidősebb tagunk, a felnőtt edzésen 57 éves.

– A gyerekek másznak, ugrálnak, lógnak, de ezeket milyen gyakorlatsorokkal és milyen eszközökkel végzik?
– Elsősorban a saját testsúlyukat használják. Olyan feladatokat csináltatok velük, ami eltér a tornaórán megszokottól. Az edzés második felében köredzést tartok. Állomásról állomásra mindig más izomcsoportot mozgatunk meg. Szeretem használni a bosu labdát, mert remekül fejleszti az egyensúlyukat. Használunk dobbantókat, agility létrát, boxzsákot, medicin labdát, trambulint, használt gumiabroncsokat, és az ügyesek a mászólétrán is másznak.

– Melyek a gyerekek kedvenc gyakorlatai?
– Nehéz kérdés, de úgy látom, hogy bár az elején nem igazán, de mostanra nagyon megszerették a burpee-t (négyütemű fekvőtámasz).

– Kedvenc sporteszközeik? Van különbség, hogy mit szeretnek a lányok, és mit a fiúk?
– A fiúk nagyon szeretnek ütni és rúgni a boxzsákon, a lányoknak pedig nagyon jól megy a dobbantóra való felugrás. Az agility létrát pedig mindannyian nagyon szeretik.

– Vannak olyan gyerekek, akiknek a szülei is indulnak spártai versenyeken?
– Te is ilyen szülő vagy, Betti. Persze, van pár szülő még, akik indulnak a versenyeken. Szerintem ennél nagyobb példa nem is kell a gyermeknek. Jó érzés, hogy a szülők ezt az utat mutatják, a gyermek pedig másolja.

– Milyen eredményeket értek el a „versenyző” gyerekeid?
– Az egyik legeredményesebb „gyermekem” Hegyi Regina, 11 éves, aki már az első versenyén bejutott a döntőbe. Ez azért is nagy eredmény, mert az ő korosztályában a legfiatalabb volt.

– A Spartan Kids futamokon való részvétel mellett mire készít fel még ez az edzés?
– Fontosnak tartom az edzés közben a fegyelmet. Ha nincs fegyelem, akkor nincs helyes technika és előbb vagy utóbb sérülések lesznek. Ha hangzavar van, nem tudnak koncentrálni. Szerintem ezek a gyerekek, akik hozzám járnak, egyre jobban képesek arra, hogy figyeljenek. Ez tudom, furcsán hangzik. Nekem viszont az a tapasztalatom, hogy rengeteg a koncentrációhiányos gyerek. Ha látom, hogy ilyen a csapat, akkor nem hagyok nekik időt gondolkozni. Egyik feladat után jön a másik és így tovább. Megtanulják azokat a sportkifejezéseket, amiket az iskolában nem igen használnak. Sok a csapatfeladat, figyelnek egymásra. Sok kis spártain már most látom, hogy sokkal izmosabb. Eltűnnek a zsírpárnák, a pocakok, egyre lelkesebbek. Amit két hete még nem tudtak megcsinálni, most már bátran végzik. És nagyon jó érzés, mikor edzés előtt és után arról beszélgetnek, hogy mi lesz vagy éppen volt a versenyen. Már most látom kialakulni a csapatszellemet bennük.

– Egy utolsó kérdés még, mit gondolsz, miben áll a spártai edzés és a spártai versenyek nagy sikere?
– Szerintem a spártai versenyek vagy bármilyen más akadályfutó verseny azért jó, és azért tud ekkora embertömeget megmozgatni, mert minden célközönség megtalálja benne azt, amit keres. Ha egy igazi versenyszellem vagy, akkor komoly eredményeket tudsz elérni, amivel akár VB-re is mehetsz. Ha csak kipróbálnád magad, mert amúgy egy irodakukac vagy, akinek nincs önbizalma, de ez olyan érdekes, akkor van lehetőség elindulni. Ha csapatot építesz, vagy csapatban szeretsz edzeni, arra is tökéletes. Ha csak egy jó buli a haverokkal, akkor azért. Itt is, mint minden sportágban lehet komolyan is űzni, és lehet buliként is felfogni. Személy szerint én azért szeretek versenyezni, mert mindig lemérem az aktuális állóképességemet és akaraterőmet Jó visszajelzés számomra. Az akadályok, a pálya hossza, a futás, esetleges sérülések, az érem és a csapat szerintem jobb tud lenni, mint egy pszichológus.

Jánszki Katalin gyerekedzései is teltházasak

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!