Sportoló gyermek – tippek a mozgásszervi panaszok kialakulása ellen

A mozgásszervi megbetegedéseket korunk népbetegségeként tartják számon, mely hazánkban is nagyon sok embert érint: egyre fiatalabb korban jelennek meg. Jöjjenek, a leghatékonyabb tippek a mozgásszervezi panaszok kialakulása ellen, Varró Tina gyógytornásztól.

1. Nyáron a csontok hirtelen növekedését az inak, izmok nem tudják ugyanolyan ütemben követni, nyújthatóságuk megváltozik, ami önmagában is panaszt okoz és megváltoztatja az ízület működését. A nyújtás és az SMR henger használata elősegíti az izmok nyújthatóságának visszaállítását, ezzel elősegíti a panaszok csökkentését.

2. Az izmok rövidülése máris egyenes út a helytelen testtartáshoz, ami korrekció nélkül folyamatosan romlik. Ez egy sportoló gyermek életét különösen megnehezíti, hiszen a nem megfelelő izomfunkció mellett a gerincre jutó terhelés nagyobb, így derék-, hát- vagy nyakfájdalom lehet a következménye. A megoldás a nyújtás mellett a gyengült izmok erősítése, a törzsstabilitás kialakítása. Gyógytornász által betanított prevenciós gyakorlatokkal megoldást találhatunk a problémára.

3. Gyakran a vitaminok és ásványi anyagok bevitele sem elegendő. C- és D-vitamin, kálcium, magnézium és cink bevitele mozgásszervi szempontból tekintve a legfontosabb.

4. Fontos a gerincferdülés vizsgálatára hangsúlyt fektetnünk, hiszen a kis görbületek is sokat tudnak romlani a nagy növekedés hatására. Ehhez kérjük szakember segítségét! Ha gyermekünket állásból előrehajoltatva nem látjuk szimmetrikusnak, vagy állásban a két vállcsúcs nincs ugyanolyan magasságban, akkor minél előbb keressünk fel gyógytornászt, manuálterapeutát vagy ortopéd orvost.

5. Ne vigyük a gyermekünket csontkovácshoz! Olyan EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBERRE bízzuk, aki ALAPOS VIZSGÁLAT alapján DIAGNÓZIST állít fel, KEZELÉSI TERVet tár elénk és aszerint halad a találkozók alkalmával.

6. Vegyünk komolyan minden fájdalmat, panaszt, mert nagyobb gond előjele lehet. Ennek a megoldása a legtöbbször nem jár együtt az edzésterhelésből való kivétellel, apró dolgokra való odafigyeléssel a panaszok nagy része orvosolható.

7. Sérülés esetén vegyük komolyan a rehabilitációt! Egy egyszerű bokaficam után is megváltozhat a mozgásminta, ami a későbbi rásérülések esélyét fokozottan növeli, a külön edzésmunka ilyenkor is fontos.

8. Végezetül mindig konzultáljunk az edzővel, és mindig olyan rehabilitációs szakembert keressünk, aki szintén megteszi ezt!

AZ ESEMÉNY TÁMOGATÓI

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!