Sporttal a mellrák ellen – október a mellrák elleni küzdelem hónapja

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres szűrés, ezáltal a korai felismerés fontosságára, valamint a megelőzésre. Ennek érdekében egy hónapon át a kampány keretében nagyon sok megmozdulást szerveznek, és minden platformon igyekeznek felhívni a jellegzetes rózsaszín színnel a figyelmet a téma fontosságára.

Ilyen platform a sport is, hiszen ez az egyik legnagyobb olyan felület, ahol meg lehet szólítani az embereket. Társadalmi kérdésekben nagy szerepet vállal ez a piaci szegmens is, kihasználva hatalmas követői bázisát. Manapság ehhez nagy segítséget nyújtanak a különböző média felületek, leginkább a közösségi média, az egyéb tartalom megosztó oldalak és a televízió.

Mellrákos megbetegedések főként a nőket, azon belül is leggyakrabban a középkorúakat és az idősebb korosztályt érinti, de a férfiaknál is előfordul ez a betegség. Évente több mint 5000 új mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon, mely a szív-és érrendszeri megbetegedések mellett vezeti a halálozási statisztikát. Ezek az adatok elég ijesztőek, ezért is kell felhívni a figyelmet a megelőzésre, a rendszeres szűrések és az önvizsgálat fontosságára.

Először 1991-ben használták a rózsaszín szalagot a mellrák túlélői, amit a Susan G. Komen Alapítvány adott ki. Azóta a világ minden táján ez a szimbóluma a mellrák elleni küzdelemnek.

Később kiadták a kék szalagot is 1996-ban (John W. Nick Alapítvány), hogy felhívják a figyelmet arra, hogy férfiak is megbetegedhetnek mellrákban.

A szalagok a reményt szimbolizálják, a félelem leküzdését segítik, s akik viselik, a szolidaritásukról tesznek bizonyságot. Az emlőrák a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatféleség.

A sport világában is elsősorban a rózsaszín használatával igyekeznek felhívni a figyelmet erre a problémára.

Csapatsportokban például rózsaszínű mezeket gyártanak ilyenkor a játékosoknak, amiben pályára lépnek az aktuális fordulóban. Ahol ez nem engedélyezett illetve megoldható, ott a mérkőzések, versenyek előtt a sportolók kitűzik a rózsaszín szalagot melegítőjükre, köpenyükre, ezzel is jelezve, hogy támogatják a kezdeményezést.

Amerikában, Texas államban egy amerikai futball mérkőzésen minden nézőt egy, a csapat logójával ellátott pink póló fogadta.

Mivel a sportközvetítések nagyszámú emberhez eljutnak manapság szerte a világban, sokakat elérnek így ezek a kezdeményezések, és ha közvetetten is, de ezáltal életeket is menthetnek.

A sportklubok nagy része ilyenkor adományt is gyűjt a Magyar Rákellenes Liga részére. A mérkőzésből, versenyből befolyó összeget ajánlják fel, vagy árverésre bocsájtják az erre az alkalomra legyártott mezeket, egyéb tárgyakat, és az abból befolyó összeggel támogatják az alapítványt.

Sok szervezet, akár sportegyesület, akár civil szervezet, különböző sportrendezvények szervezésével csatlakozik a kampányhoz. Ebből az egyik legjelentősebb minden évben október 1-én, a Mellrák Világnapján megrendezendő Hídséta, amely a rózsaszínre kivilágított Lánchídon vezet keresztül.

Emellett számos túrához, kiránduláshoz, futóversenyhez és egyéb szabadidős sporteseményhez lehet csatlakozni, amit ennek a jegyében a különböző egyesületek szerveznek.

Nem véletlen, hogy ennyi sporttal, mozgással kapcsolatos esemény társul ehhez a kezdeményezéshez, mivel ez az egyik legjobb módja a megelőzésnek. A mozgásszegény életmód ugyanis nagyban hozzájárul a rák kialakulásának esélyeihez. Azonban a rendszeres testmozgás a már betegségen átesettek felépülését is segíti. A fizikai aktivitás pozitívan befolyásolja a betegek életminőségét, javítja a fizikai állapotot és lelkileg is feltölti őket, ami szintén hozzájárul a felépüléshez. Emellett a társaságban végzett mozgás – legyen az közös torna, szervezett séta, kirándulás vagy úszás – segít csökkenteni az elszigeteltség érzését és javítja közérzetet.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!