Szakszerű tippek szülőknek a bezártság idejére

Ujfaludi Anna pszichológust, a Napos Oldal Terápia Facebook oldal szerkesztőjét kérdeztük abban a témában, hogy a sportoló gyerekeknek, akik nem versenyszerűen, csak hobbi szinten sportolnak, milyen veszteség az, hogy nem tudnak mozogni, mit tud a szülő csinálni, hogy a mozgásigény ki legyen elégítve. Hogy tudja a szülő ezt az elzártságot kompenzálni, a közösségi programok hiánya, a szocializáció megrekedését hogyan lehet orvosolni. Anna e kérdésfelvetések alapján osztja meg velünk gondolatait.

„Kedves Szülő! Gondoskodj magadról, legelőször is. Többek közt azért, hogy megőrizd, kézben tartsd a mentális egészségedet, így tudsz támasz lenni a család és a csemeték számára. A napi testmozgás, relaxáció, meditáció és beszélgetés a megfelelő társsal, baráttal mind szükséges eszközök ehhez.”

Alakítsatok ki napi rutint

A napi rutin nagyon jó kapaszkodó az egész család számára a karantén idején. A struktúra nélkül a napok könnyen káoszhoz és konfliktusokhoz vezetnek. Egyezzetek meg közösen egy napi rutinban, felkeléstől kezdve egész napra. Az emberek általában, és a gyerekek is, valójában szeretik a kiszámíthatóságot, mert az biztonságérzetet ad. Ebben a rutinban legyen benne a napi kimozdulás és testmozgás. Ebben most kifejezett előnnyé válhat, hogy együtt csináljátok, az egész család, s ekkor tényleg lazán lehet beszélgetni, ami szintén kiemelten fontos ebben az időszakban. Jobban megosztják a gyerekek is a gondolataikat, ha spontán alakul ki a beszélgetés.

A feladatból is csinálhattok testmozgást

Testünk nem az egész napos ülésre van kitalálva. Mozogni kell, az egészség megőrzése, az energiaszint felpörgetése, az életkedv, a jó alvás érdekében. Legjobb a szabad levegőre menni. Séta, kirándulás, kocogás a hétköznapi délutánokba is belefér, de reggel, iskola előtt is. A gyerekek aktív mozgás szükséglete napi 1 óra minimum.

Íme, egy kupac mozgásötlet.

Mindennapi teendők: lépcsőzés lift helyett, porszívózás, felmosás (táncolva), közös kertészkedés

Játékok: labdajátékok, frisbee, trambulin, ugrókötél, ugróiskola, görkorcsolya, közös tánc

Aktív közlekedés: bicikli, séta a boltba, a parkba, a játszótérre

Hétvégi családi program: kirándulás, ismert és új célpontokra, piknikkel egybekötve, biciklitúra

Beszéljétek ki a helyzet okozta nehézségeket

Fontos sokat beszélgetni arról, hogy ki hogyan éli meg a veszteségeket ebben az időszakban. Ne bagatellizáljuk el a gyerek érzéseit, s akkor hallgassuk meg és beszélgessünk, amikor kedvük van. Ez nagyobb valószínűséggel kialakul egy jó közös program során. Higgyétek el, ez az időszak a család számára egy kellemes, bensőséges időszakká válhat, ha sikerül minőségi időt együtt tölteni, s így a rossznak hitt korlátozás egy kis odafigyeléssel hasznos, örömteli heteket hozhat a családoknak.

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!